Materialele folosite pentru izolația unei case sunt extrem de variate. De la cele mai populare, ca polistirenul și vata minerală, și până la soluții mai noi, precum plăcile de lână și compostul de fân. Dacă simți că soluția potrivită pentru tine este vata minerală bazaltică, ar fi util să te asiguri că ai bifat toate întrebările despre acest material cu răspunsuri corecte.
Înainte de altceva este important să știm ce este vata minerală bazaltică?
Un material izolant fabricat din fibre minerale bazaltice, care sunt mai întâi lipite cu o rășină sintetică modificată și apoi hidrofobizate.
Vata bazaltică are o serie de calități pentru care constructorii o recomandă. Își menține stabilitatea dimensională chiar și atunci când este expusă presiunii excesive. Își păstrează calitățile la temperaturi înalte de până la 700 grade Celsius sau mai mult. Este un material incombustibil și este mai dens decât vata minerală de sticlă.
Unde se folosește?
Materialul poate fi utilizat atât la interior, cât și la exterior. Plăcile de vată bazaltică se mai folosesc uneori și pentru umplerea pereților despărțitori, dar și pentru izolarea pardoselilor. Tipologia vatei variază în funcție de scopul de folosire, de densitate și, bineînțeles, de producător.
Poate fi dăunător sănătății?
Există o oarecare temere în privința vatei minerale în general, cum că ar elibera niște compuși dăunători organismului.
Acest material este complet nedăunător, existând o serie de studii care să ateste acest lucru. Agenția Internațională de Cercetare în Domeniul Cancerului (IARC) a Organizației Mondiale a Sănătății a decis excluderea vatei minerale bazaltice de pe lista de „agenți posibil cauzatori de cancer”. Studiile epidemiologice făcute de cercetători au demonstrat că nu există nicio dovadă a creșterii riscului de cancer pulmonar datorat expunerii profesionale la fibrele vatei minerale bazaltice.
O altă cercetare făcută de Institutul Fraunhofer din Braunschweig arată că emisiile din produsele de izolație cu vată minerală bazaltică în mediul interior sunt o sursă neglijabilă care nu afectează sănătatea celor care locuiesc acolo.
Cât de bine izolează?
Vata minerală bazaltică are un coeficient de conductivitate termică foarte bun, care pleacă de la 0,036 W/mK, dar care poate fi și mai scăzută în funcție de conductivitate și producător. Altfel spus, are proprietăți excelente de izolare termică, dar și de izolare fonică fiindcă are o absorbție mai bună a sunetului incident decât alte materiale.
Cât de sigur este materialul la incendii?
Protecția materialelor de izolare la incendiu este mai mult decât un element de siguranță, ci și de structură. Ea este necesară pentru prevenirea distrugerii structurii clădirii, oferind persoanelor suficient timp să iasă din clădire.
Mai mult poate decât alte materiale de izolare termică, vata minerală bazaltică este chiar recomandată pentru spații unde stresul termic din apropiere este frecvent. Atât cea de sticlă cât și cea minerală sunt materiale incombustibile, intrând în clasa de reacție la foc A1, adică cea mai mare.
Fiind vorba însă de compoziții relativ diferite, vata minerală bazaltică are un punct mai ridicat de topire. Este perfectă pentru aplicații ce necesită rezistență ridicată la foc. Mai mult decât atât, își menține caracteristicile de izolare termică până la 4 ore.
Vata minerală bazaltică lucrează la temperaturi de până la 700°C, pe când cea de sticlă, la temperaturi de până la 230 °C.
Alegerea materialului cu care îți vei izola casa trebuie gândită și ca o investiție pe termen lung. Pe de-o parte, asta înseamnă să nu faci economie și să alegi un produs de calitate. Pe de altă parte înseamnă și că montajul trebuie făcut în mod profesionist. Dacă lucrarea este făcută corect, izolația casei cu vată bazaltică poate să reziste perfect timp de decenii, fără să fie nevoie de înlocuirea ei.