Din ce in ce mai multi romani aleg sa paraseasca apartamentele mici de la blocul din oras si sa se mute la tara pentru a beneficia de liniste, aer curat si, mai ales, de existenta unei curti generoase, care sa le permita sa duca un trai mai bun si mai sanatos. Unul dintre avantajele detinerii unui spatiu exterior larg este posibilitatea construirii unei sere care sa ofere legume proaspete si ecologice pe tot parcursul anului, pentru intreaga familie. O astfel de constructie are rolul de a crea un microclimat propice pentru cultivarea plantelor, indiferent de conditiile de mediu din exterior.
Din multitudinea de proiecte care pot fi puse in practica se remarca, in ultima vreme, domul geodezic. Desi acesta este cunoscut de mai bine de 100 de ani, abia de curand aceasta forma geometrica a inceput sa fie folosita ca sera. Motivul este dat de numeroasele avantaje pe care domul geodezic le are fata de serele clasice, sub forma de tunel. Un astfel de proiect este realizabil fie de catre firme specializate, care isi fac simtita prezenta in mediul online, fie de catre amatori care au ceva cunostinte de geometrie si putina indemanare.
Iata ce avantaje are domul geodezic fata de serele clasice!
Domul geodezic este o structura de forma semisferica, compusa dintr-un numar de panouri in forma triunghiulara, legate intre ele si care se sustin unele pe altele. Aceasta forma permite construirea unor sere extrem de solide, care au cateva avantaje clare in comparatie cu cele clasice.
- Eficienta constructiei este un element de care trebuie sa se tina cont prin faptul ca o astfel de forma foloseste putine materiale pentru a acoperi o anumita suprafata de teren. Mai exact, un dom geodezic va folosi cu pana la 40% mai putine elemente constructive fata de o sera clasica. Acest lucru este important deoarece materialele de constructie reprezinta o mare parte din costurile implicate in realizarea proiectului;
- Eficienta energetica este alt obiectiv de urmarit, pentru ca incalzirea in timpul perioadelor cu temperaturi scazute este destul de costisitoare. Domul poate fi incalzit eficient cu ajutorul unei instalatii facute din tevi laminate, conectata la o centrala termica pe lemne sau pe gaz. Datorita formei geometrice, are pierderi de caldura mult mai mici comparativ cu serele de tip tunel, iar costurile legate de incalzire vor fi sensibil scazute;
- Rezistenta fata de fenomenele atmosferice este maxima in cazul unui dom geodezic. Acesta este aproape imun in fata vanturilor puternice deoarece nu are colturi. In plus, apa din ploi se va scurge fara probleme pe toata suprafata lui, iar zapada nu se va acumula, indiferent cat de abundente vor fi ninsorile;
- Aspectul estetic nu va fi nici el pierdut din vedere, domul geodezic fiind cunoscut drept o constructie eleganta, care se potriveste de minune intr-o curte bine ingrijita, cu un design modern. O astfel de sera va oferi legume ecologice tot timpul anului, dar va incanta si ochiul privitorilor prin forma geometrica desavarsita.
In concluzie, persoanele care vor sa isi imbunatateasca viata prin construirea unei sere se pot gandi sa aleaga ca proiect un dom geodezic si sa beneficieze de numeroasele avantaje pe care acesta le are fata de alte tipuri de constructie.