1.2 C
București
duminică, 7 martie

Realizările Cooperării China – Statele Europei Centrale şi de Est

Formatul de cooperare China – Statele Europei Centrale și de Est (China-ECE) a început în perioada de recesiune a economiei mondiale, fiind o alegere istorică pentru China și statele ECE pentru a găsi o cale de ieșire. Aceasta a stabilit o platformă pentru aprofundarea prieteniei tradiționale dintre China și statele ECE și consolidarea cooperării reciproc avantajoase. În același timp, acest mecanism de cooperare este o componentă importantă și un supliment util la relațiile dintre China și UE.

În aprilie 2012, a avut loc prima reuniune a șefilor de guvern China-ECE la Varșovia, Polonia. De atunci, liderii Chinei și statele ECE s-au întâlnit în mod regulat pentru a face bilanțul rezultatelor cooperării și a planifica direcția cooperării.

În ultimii 8 ani, acest mecanism de cooperare a aderat întotdeauna la principiile deschiderii, eficacității și incluziunii, ceea ce a oferit mai multe opțiuni de cooperare cu rezultate remarcabile pentru statele ECE. În 2019, volumul comerțului dintre China și statele ECE a atins 95.452 miliarde USD, un nivel record; volumul comerțului cu 16 țări din Europa Centrală și de Est (fără Grecia) a fost de 86.99 miliarde USD, cu o creștere de 67,1% față de 2012. În ciuda unei scăderi accentuate a investițiilor internaționale directe, investițiile chineze în statele ECE au continuat să crească, investițiile în proiecte majore în domeniul energiei, mineralelor, fabricării aparatelor de uz casnic și alte domenii au crescut și s-au făcut noi pași în cooperarea pe piețele terțe. Conectivitatea infrastructurii dintre cele două părți a continuat să avanseze. Cooperarea în proiecte precum calea ferată Ungaria-Serbia, autostrada Serbia E763, autostrada MS și KO din Macedonia de Nord, autostrada Nord-Sud din Muntenegru și alte proiecte progresează fără probleme, iar cooperarea în domenii noi, cum ar fi informații și comunicații, și orașele inteligente, s-a dezvoltat rapid. În 2019, au circulat în total 8.225 de curse feroviare de transport prin trenul de marfă China-Europa, ceea ce înseamnă o creștere de 29% în comparație cu anul precedent; s-au înregistrat progrese constante în construirea Rutei rapide terestre şi maritime China-Europa, iar statele ECE continuă să-și îmbunătățească statutul de hub-uri în conectivitatea Asia-Europa. Cooperarea locală devine din ce în ce mai profundă. Zona demonstrativă pentru cooperare economică și comerț cu statele ECE din Ningbo, Pavilionul statelor ECE din China (Liaoning), Centrul de excelență Blockchain China-ECE din Beijing, Parcul internațional de cooperare industrială China-ECE Yuyao din Ningbo, Zhejiang au fost lansate succesiv. Schimburile interumane au devenit mai strânse. În 2018, peste 1,4 milioane de cetățeni chinezi au vizitat statele ECE, iar 350.000 de turiști din statele ECE au vizitat China. În 2019, turismul bidirecțional s-a dezvoltat în continuare. În prima jumătate a anului, numărul turiștilor chinezi care au călătorit în străinătate în Croația, Letonia a crescut cu peste 500%. Cele două părți au realizat, de asemenea, o serie de cooperări în domenii culturale și creative, cum ar fi arta spectacolului, animația și filmul și au oferit sprijin și asistență reciprocă în lupta împotriva COVID-19. Aceste realizări sunt rezultatul sprijinului puternic al guvernelor acestor țări și nu pot fi obținute fără efortul oamenilor prietenoși din toate categoriile sociale ale țărilor participante.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW