A construi de la zero o casă este un proiect provocator, presărat cu bucuria reușitelor aferente fiecărei etape. Procesul însă poate ridica și dificultăți, mai ales atunci când nu cunoști toate detaliile constructive sau eventualele situații problematice. Află din acest material care sunt top 5 lucruri la care trebuie să fii atent atunci când construiești, pentru ca proiectul tău să se transforme într-o casă de vis.
Proiectează eficient spațiile pentru sistemele de încălzire
Atunci când construiești, ar trebui să fii atent ca încă din etapa de proiectare să dispui spații necesare pentru sisteme de încălzire. Spre exemplu, dacă vrei un sistem de incalzire in pardoseala trebuie să ai în vedere un spațiu suficient pentru deschiderea ușii, dar și realizarea unui substrat plan care să permită instalarea sistemului. De asemenea, dacă vrei să instalezi o centrală sau un boiler trebuie să creezi spații speciale care să permită ventilarea și accesul facil la acestea.
Alege cu atenție materialele pentru acoperiș
O locuință călduroasă are nevoie de sisteme eficiente de închidere, dar și de un acoperiș care să protejeze clădirea de intemperii. Un acoperis casa potrivit va avea la bază o structură de lemn, de preferat izolată, peste care se dispune învelitoarea, adică stratul de acoperire realizat din țiglă metalică sau țiglă ceramică.
Alege un sistem eficient de izolare pentru casă și acoperiș
Un aspect important este cel legat de izolarea termică a locuinței, în scopul creșterii eficienței energetice. Este nevoie să folosești materiale potrivite pentru fiecare element sau zonă structurală, pentru ca soluția să răspundă corect cerințelor. Documentează-te cu privire la caracteristici și prețuri, notând la fiecare material în parte pret BCA palet, preț vată bazaltică, dar și consumurile aferente acestora.
Stabilește clar cerințele și bugetul
Pentru a evita timpii morți sau chiar blocarea proiectului este necesar să îți faci niște calcule aproximative înainte de începerea lucrărilor. Fă-ți o idee cu privire la prețuri și apoi compară cu bugetul pe care l-ai alocat, pentru a vedea unde ar trebui să îl suplimentezi.
Fii atent la calitatea materialelor
Nu toate materialele sunt la fel și în mod cert fiecare dintre acestea au nevoi diferite. Spre exemplu, este recomandat să ferești lemnul și materialele cimentoase departe de surse de umiditate, așa cum vopseaua are nevoie să fie ferită de surse de incendiu. Pentru a fi sigur că materialele cumpărate sunt în stare cât mai bună poți cumpăra de la firme producătoare sau de la marile magazine de bricolaj.
Construirea unei case poate ridica unele dificultăți, însă dacă ești atent la detalii și anticipezi anumite probleme vei depăși mai ușor provocările. Calculează, bugetează și cumpără eficient, iar în acest fel îți vei garanta reușita în construirea unei case.