În ultimii ani, cărțile de self help au devenit din ce în ce mai populare. Poți găsi un volum dedicat oricărui aspect al vieții pe care vrei să-l îmbunătățești. Există cărți despre motivație, inteligență emoțională, depășirea anxietății și a depresiei, atragerea lucrurilor bune (fericire, bani, relații sănătoase), iar lista ar putea continua la nesfârșit.
Acest gen de literatură este foarte apreciat și, pe bună dreptate, poate fi util pentru acele persoane care caută răspunsuri și își doresc să pășească pe calea dezvoltării personale.
Cu toate acestea, există și o serie de lucruri pe care nu este indicat să le faci, atunci când alegi să citești cărți de self help. Iată care sunt acestea!
1. Nu te baza doar pe ceea ce citești
Chiar dacă informațiile din cărți pot fi relevante și utile, unele probleme au nevoie de o abordare personalizată.
De exemplu, dacă te confrunți cu atacuri de panică, anxietate sau stări depresive, este recomandat să mergi la un psihoterapeut. Acesta va ști cu exactitate ce metode să aplice pentru a te ajuta și pentru a fi alături de tine.
Așadar, nu pica în capcana de a citi cărți și de a te baza doar pe sfaturile generale pe care le găsești acolo. Caută o abordare holistică și individuală.
2. Nu te lăsa cuprins de un pozitivism toxic
Multe cărți de dezvoltare personală promovează o filosofie 100% pozitivă, în care problemele nu există și viața este minunată, indiferent de circumstanțe.
A gândi pozitiv și a vedea partea plină a paharului este, în mod evident, o atitudine dezirabilă. Totuși, a ignora partea întunecată a vieții nu este deloc ceva productiv și sănătos.
De aceea, chiar dacă te entuziasmezi și adopți o viziune pozitivă despre viață, este esențial să nu îți negi problemele și să continui să lucrezi cu tine pentru a le depăși și pentru a evolua constant.
3. Nu te învinovăți pentru că nu faci totul ca la carte
Cărțile de self help sunt resurse valoroase pentru oricine vrea să își gestioneze mai bine viața. De exemplu, poți găsi online cărți de dezvoltare personală, editura Niculescu, pe subiecte precum mindfulness, renunțare la ego, yoga, maturizare emoțională și nu numai.
Dacă ai citit deja câteva volume de acest fel, știi că metodele prezentate sunt foarte complexe și implică mult timp dedicat învățării și punerii în practică. Așadar, indiferent de stadiul în care te afli, nu te simți vinovat și inferior. Fiecare persoană are propriul ritm, așa că abordează totul cu calm și răbdare!
4. Nu rămâne doar la stadiul de învățare
Este minunat să acumulezi cunoștințe noi și să te informezi cu privire la subiecte de interes. Cu toate acestea, când citești cărți de self help, tinzi să rămâi într-o învățare continuă, fără a pune nimic în practică.
Este esențial să aplici în viața reală ceea ce citești. De exemplu, dacă tocmai ai terminat o carte despre depășirea anxietății, fă exerciții, meditează, află cauzele stărilor tale și preia controlul asupra situației.
5. Nu îți dedica tot timpul cititului
Odată ce intri în lumea cărților de self help, este foarte greu să mai ieși. Acestea pot fi extrem de captivante, iar conținutul lor te poate face să vrei din ce în ce mai multe informații.
Deși este în regulă să aduni cunoștințe din mai multe surse, nu îți construi o bibliotecă întreagă, plină de volume self help. Cititul îți va ocupa cea mai mare parte din timpul liber și nu vei mai avea când să te ocupi și de alte lucruri la fel de interesante sau poate chiar mai importante.
Așadar, alocă timp practicii și adoptă obiceiuri complementare pentru dezvoltarea ta personală: schimbă-ți dieta, mergi la sală, aprofundează un hobby care te face fericit.