5 motive să vizitezi Creta în această vară

O adevărată bijuterie a Greciei și locul în care a luat naștere civilizația europeană modernă, insula Creta reprezintă o destinație perfectă pentru vacanța de vară. Păduri de palmieri, plaje cu nisip colorat, ape cristaline, munți înalți și situri arheologice încărcate de istorie, fără îndoială ai nevoie de o condiție fizică bună și un tonus adecvat ca să te poți bucura de toate frumusețile din această parte a Greciei. Creta este un loc pe care merită să-l vizitezi măcar o dată în viață, iar dacă nu ai trecut deja această destinație pe lista de călătorii, iată câteva motive care te vor determina să alegi cea mai mare insulă din Grecia:

  1. Plaje cu iz exotic

Mai mult ca sigur, orice persoană știe că insula Creta oferă priveliști de vis și plaje de poveste. Amplasată în sud-estul Mării Egee, la intersecția dintre continentele Europa, Asia și Africa, acest minunat loc are plaje mărginite cu ape limpezi, podgorii întinse, stânci impresionante sau formațiuni geografice aparte. O plajă deosebită este Balos, plaja cu nisip roz și alb, piatră și stâncă, dar și Elafonissi, singura din Grecia unde marea turcoaz scaldă în apele sale pietricele alebe și o mulțime de scoici roz sfărâmate ale căror nuanțe se intensifică în zilele fierbinți de vară. La fel de spectaculoasă este și plaja Vai, unde nisipurile fine se împletesc armonios cu cea mai mare pădure de palmieri din Europa pentru a da locului un farmec de neuitat.

  1. Comori arhitecturale deosebite

Am putea spune despre insula Creta că este un adevărat muzeu în aer liber. Turiștii au ocazia de a descoperi în acest paradis exotic foarte multe vestigii neolitice, din perioada minoică, precum palate antice, dar și alte clădiri spectaculoase ca cetăți bizantine, castele otomane sau foruri venețiene. Cele mai multe comori arhitecturale se află în regiunea Chania, pe coasta nordică a insulei. De asemenea, pasionații de artă și istorie pot descoperi situri arheologice din perioada neolitică și minoică în Heraklion, capitala Cretei. Palatele antice Knossos și Phaistos sunt unele dintre cele mai mari atracții istorice ale insulei, însă în zonă pot fi vizitate și alte atracții turistice de talie mondială – piețele Eleftherias și Venizelou, cu renumita Fântână a leilor, fortăreața Koules care păzește portul orașului Heraklion sau Muzeul de Arheologie din capitala Cretei, cel mai mare de acest gen din Grecia.

  1. Sporturi acvatice și nautice

Insula Creta este înconjurată de apele Mării Mediterane, așa că pasionații de sporturi acvatice se pot bucura în voie de activitățile lor preferate. Scuba diving le permite turiștilor să descopere o faună subacvatică impresionantă, dar și peșteri naturale fascinante, cum este Skinaria. Cei care nu au curajul să facă scufundări pot încerca snorkeling printre viețuitoarele marine sau, dacă au ceva experiență, windsurfing în părțile insulei unde vântul creează valuri mari.

  1. Sate pitorești cu peisaje idilice

În zona rurală a insulei Creta, turiștii au șansa de a găsi sate tradiționale superbe, cu peisaje de basm, taverne și magazine ce comercializează produse locale. Poți avea parte de o experiență autentică în satul Thrapsano, renumit pentru obiectele de ceramică din lut sau în satul Archanes, cunoscut pentru podgoriile sale întinse.

  1. Gastronomia cretană

Plantații întinse de măslini se înalță pe colinele insulei, o gamă variată de plante naturale cu proprietăți aromatice și podgorii întregi ce oferă aproape 20% din producția de vinuri a Greciei. Nu e de mirare că în Creta te poți bucura de tururi culinare de excepție  și degustări de vin la unele dintre cele mai cunoscute vinării – Peza Union, Minos Wines sau Fantaxometocho. Dacă ajungi pe insulă, te poți delecta cu cele mai proaspete și gustoase fructe de mare, deserturi delicioase și brânzeturi gustoase. Plăcinta cu brânză feta Tyropithakia, șunca afumată Numbulo, cârnații Buduni, salata Horiatiki, brânza Gruyere sau supa de pește Bourdeto sunt doar câteva dintre preparatele pentru care trebuie să le încerci în Creta.

Insula Creta este un real spectacol al naturii, dar și una dintre destinațiile pe care oamenii le-au ridicat la rang de artă. De la peisaje fascinante și până la obiective turistice pline de mister, insula zeilor așteaptă să surprindă privirile turiștilor iubitori de natură și istorie.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW