Umflarea genunchilor este cauzată de excesul de lichid acumulat în articulația genunchilor. Cauzele comune ale genunchilor umflați ar fi traumele fizice, afecțiuni precum osteoartrita, bursita, sau guta. Diagnosticarea corectă a cauzei este importantă pentru tratamentul adecvat.
Traume și leziuni
Vătămarea genunchiului poate provoca simptome precum durere și umflături. Leziunile afectează mai multe structuri ale genunchiului, cum ar fi oasele, ligamentele, tendoanele, bursele, ruptura menisc sau cartilajul articular. Simptomele pot apărea din cauza unor evenimente traumatice, precum căderile sau accidentele. Traumele grave pot provoca și sângerare în articulația genunchiului, ceea ce duce la umflarea semnificativă, încălzirea articulației, rigiditate și vânătăi. Această condiție este denumită hemartroză și necesită îngrijire medicală de urgență.
Osteoartrita genunchiului
Osteoartrita genunchiului (gonatroza) produce excesiv lichidul articular, ceea ce determină umflarea genunchiului. Un genunchi umflat din cauza osteoartritei genunchiului este de obicei însoțit de durere. Pacienții diagnosticați cu osteoartrită și care resimt dureri grave pot avea în medie mai mult de 20 ml de lichid în genunchi.
Bursita
În organism există mici saci subțiri umpluți cu lichid numiți burse, care au rolul de a reduce frecarea dintre oase și țesuturile moi înconjurătoare, precum pielea și mușchii. Genunchiul are 11 astfel de burse, iar două dintre ele sunt mai susceptibile să se inflameze. Afecțiunea burselor inflamate poartă numele de bursită. O bursă inflamată la nivelul genunchiului poate să se umple cu exces de lichid, cauzând umflarea genunchiului. Umflătura poate fi sensibilă la atingere și dureroasă.
Guta
Guta este o afecțiune caracterizată de acumularea dureroasă de cristale microscopice de acid uric în organism. Acidul uric este un compus chimic produs în mod natural în timpul procesului de descompunere a purinelor, substanțe găsite în anumite alimente, în general carnea roșie, fructele de mare sau alcoolul. Deși un atac de gută se manifestă în timpul nopții și se resimte în zona degetul mare de la picior, ea poate afecta și genunchiul. Din cauza acumulării de cristale în articulație, genunchiul se poate umfla. Atacurile de gută inițiale apar la pacienții în vârstă de 30-50 de ani.
Poliartrita reumatoidă
Poliartrita reumatoidă este o boală autoimună care afectează membrana sinovială ce acoperă articulațiile genunchiului. Provoacă umflarea genunchiului, rigiditate, durere, sensibilitate și roșeață în zona afectată. Această afecțiune tinde să afecteze articulațiile în mod simetric, ceea ce înseamnă că, poate afecta ambii genunchi.
Pentru umflarea genunchiului și determinarea cauzelor acestuia, cel mai indicat este un consult de către un specialist medical. Aceștia sunt calificați să efectueze evaluări și investigații pentru a stabili cauza umflării genunchiului și să ofere un diagnostic precis. În timpul unui consult, se vor lua în considerare istoricul medical al pacientului, simptomele, examinarea fizică și, dacă este necesar, investigații suplimentare precum radiografii, tomografii computerizate (CT), RMN, sau analize de sânge.
Sursa foto: Freepik
Bibliografie:
· www.arthritis-health.com, https://www.arthritis-health.com/types/general/what-causes-swollen-knee-water-knee, accesat la 03.10.2023;
· www.mayoclinic.org, https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/swollen-knee/symptoms-causes/syc-20378129, accesat la 03.10.2023.