O podoabă capilară plină de strălucire și vitalitate te face să te simți mai încrezător și mai confortabil în propria piele, însă aceasta poate fi afectată de numeroși factori externi. Vremea rea, o rutină dezordonată de îngrijire sau utilizarea unor produse nepotrivite sunt doar câteva exemple de elemente care pot avea un impact asupra sănătății părului.
De aceea, este foarte important să fii atentă la modul în care ai grijă de părul tău. Ține cont de câteva sfaturi de frumusețe și îngrijire pentru a-ți păstra podoaba capilară impecabilă.
1. Alege produse adaptate nevoilor părului
Folosirea unor produse potrivite poate face minuni când vine vorba de aspectul acestuia și de eventualele probleme cu care te confrunți. Există numeroase tipuri de șampoane și balsamuri cu formulă dedicată unui anumit tip de păr.
Cele dedicate părului gras pot conține ingrediente care să ajute la reglarea secreției de sebum, iar cele pentru părul uscat sunt mai hrănitoare. Poți alege și dintre numeroase alte tipuri de produse, în funcție de starea părului tău și de nevoile acestuia: șampon pentru păr vopsit, pentru volum, pentru căderea părului etc.
2. Nu îți spăla părul zilnic
Deși poți crede că spălarea zilnică te va ajuta să menții părul mai curat, de fapt îi vei face mai mult rău. Acest obicei îl va determina să se îngrașe mult mai rapid, așa că ar trebui să optezi pentru o spălare la cel puțin două zile. Însă, dacă ai anumite probleme ale scalpului, discută cu medicul dermatolog despre cât de des ar trebui să îți speli podoaba capilară.
3. Ai grijă la temperatura apei
Apa foarte fierbinte poate fi un inamic periculos pentru păr și scalp. Aceasta poate duce la iritarea pielii capului și la deshidratarea acesteia. Drept rezultat, poți declanșa o producție mai accelerată de sebum, întrucât glandele sebacee vor încerca să compenseze efectul distructiv al temperaturii prea ridicate. Cel mai bine este să folosești apă călduță, care să nu creeze disconfort în timpul spălării.
4. Periajul trebuie realizat cu grijă
O altă regulă de îngrijire foarte importantă pentru sănătatea părului este periajul zilnic. Acest obicei este necesar pentru descurcarea podoabei capilare și îndepărtarea firelor desprinse de pe scalp. Este normal să pierzi între 50 și 100 de fire de păr pe zi, așa că nu ar trebui să te îngrijorezi dacă observi câteva pe perie. În momentul în care numărul acestora crește, atunci ar trebui să iei legătura cu un medic.
Periajul este recomandat și înainte de a-ți spăla părul. Astfel, contribui la îndepărtarea mai ușoară a celulelor moarte de pe scalp, iar părul va rămâne mai curat și mai strălucitor.
5. Utilizează cu moderație căldura
Aici ne referim, desigur, la acele instrumente de coafat pe bază de căldură, precum uscătorul, placa, ondulatorul etc. Acestea pot fi cu adevărat dăunătoare pentru păr, ducând la uscarea și la pierderea firelor. Este recomandat să le eviți cât de mult posibil dar, dacă utilizarea lor este necesară, ar trebui să setezi o temperatură scăzută. În cazul uscătorului, ține-l la o distanță de aproximativ 30 de centimetri de podoaba capilară.
Dacă îți dorești să ai un păr sănătos și plin de vitalitate, asigură-te că îi oferi îngrijirea potrivită. Ține cont de nevoile acestuia și de semnalele pe care ți le transmite și ia măsurile necesare. Dacă ai de-a face cu o problemă persistentă ce nu poate fi rezolvată doar printr-o îngrijire de bază, ia legătura cu un medic.