Orice business este diferit, însă, indiferent de profilul unei companii, e vital ca lucrurile din cadrul acesteia să se desfășoare în cele mai bune condiții. Pentru a atinge succesul sau a cunoaște performanța, tot mai multe societăți optează pentru externalizarea serviciilor. În acest fel, presiunea care există în anumite departamente dispare dacă o parte din sarcini ori chiar toate responsabilitățile sunt delegate către o firmă externă. Rezultatul? Eficientizarea timpului și a costurilor. De asemenea, antreprenorii care apelează la outsourcing scapă de stresul căutării personalului dedicat, întreaga răspundere este transferată unei echipe de profesioniști și se bucură de garanția că serviciile sunt pe mâini bune, gestionate cu atenție de specialiști. Conceptul nu este unul nou, ba, din contră, a luat avânt în ultimii ani din dorința eficientizării activității. Iată ce servicii poți externaliza, astfel încât să te poți concentra mai bine pe procesele care generează profit:
1. Servicii de contabilitate
Importanța contabilității primare este de necontestat, însă, vei beneficia de numeroase avantaje dacă alegi să externalizezi aceste servicii. În primul rând, o firmă de contabilitate îți va oferi acces la un nivel de expertiză mai mare și, implicit, mai puține erori în activitatea companiei. Apoi, ai șansa de a primi consultanță specializată și informații constante cu privire la schimbările legislative care au impact asupra societății. Din punct de vedere al costurilor, este mult mai rentabil să alegi o echipă externă care să se asigure de bunul mers al companiei decât să angajezi un contabil care să nu poată răspunde promt și sigur tuturor solicitărilor și problemelor întâmpinate.
2. Servicii de resurse umane
De regulă, companiile externalizează cât mai puțin din activitatea de bază și își îndreaptă atenția spre procesele repetitive. Domeniul resurselor umane este unul ce poate fi gestionat, cu brio, din afara societății. Sarcinile departamentului HR pot fi alocate unei echipe care să se asigure că dosarele de personal sunt complete, declarațiile fiscale se depun la timp, pontajele sunt întocmite corespunzător, iar calculul salarial se realizează ținând cont de legislația în vigoare. Pe lângă siguranța organizării activității HR, sunt reduse costurile la nivel de companie și riscurile întocmirii incorecte a documentelor.
3. Servicii de marketing
Fără îndoială, una dintre cele mai bune decizii pe care le poți lua pentru eficientizarea activității din cadrul firmei tale este externalizarea serviciilor de marketing. Promovarea unei companii trebuie făcută ca la carte, iar o echipă de profesioniști te poate ajuta să te impui pe piață. Firmele cu experiență în domeniu construiesc planuri de marketing adaptate nevoilor societății tale, prin care îți poți evidenția punctele forte. Dacă nu ai know-how în interiorul societății, lasă-i pe profesioniști să-ți șlefuiască brandul și să-ți crească vânzările.
4. Servicii de suport clienți
Dacă ți-ai construit o reputație deosebită pe piață și ai o bază de clienți bine definită, este necesar să acorzi atenției serviciilor de suport. În cazul în care nu răspunzi rapid solicitărilor, poți pierde încrederea clienților. Cel mai profitabil este să externalizezi aceste servicii, astfel încât partenerii tăi de afaceri să aibă acces la suport comercial și tehnic specializat. Soluția este una la îndemână și atunci când vrei să acoperi perioadele de supraîncărcare din cadrul companiei.
5. Servicii de IT
În situația în care firma ta nu activează într-un domeniu care să necesite existența departamentului IT, cel mai bine ar fi să iei în considerare externalizarea acestui tip de servicii. O echipă de profesioniști te poate ajuta să faci față riscului amenințărilor informatice, să achiziționezi echipamente IT și software sau să-ți instalezi un sistem de backup. Însă, toate aceste cheltuieli pot fi lunare sau chiar anuale, așa că, nu se impune prezența unui angajat permanent în cadrul societății.
Externalizarea serviciilor reprezintă un sprijin deosebit de important pentru companii. Acest lucru oferă avantaje reale, siguranță, securitate și organizare, totul la costuri reduse. În condițiile în care mediul antreprenorial este constant plin de situații neașteptate, apelarea la astfel de soluții este esențială pentru eficientizarea activității firmei.