O igienă orală riguroasă reprezintă condiția esențială pentru menținerea sănătății gingivale și parodontale. Scopul unui periaj dentar eficient este îndepărtarea plăcii microbiene, dar totodată și prevenirea acumulării acesteia pe dinți. Dacă vrei să ții la distanță cariile și afecțiunile dentare este extrem de important să adopți o tehnică de periaj adecvată. Iată câteva sfaturi pe care este necesar să le urmezi ca să te speli pe dinți în mod eficient:
1. Folosește o periuță de dinți de duritate medie
Ca să eviți iritarea dinților sau a gingiilor este indicat să utilizezi o periuță de dinți care să aibă peri de duritate medie. În cazul persoanelor cu afecțiuni parodontale, sunt recomandate periuțele de dinți alcătuite din peri moi, din nailon, cu fire rotunjite la capete. Majoritatea medicilor stomatologici susțin că periile mai moi îndepărtează mai bine placa bacteriană și că dacă acestea au capul mai mic pot ajunge cu ușurință în toate zonele cavității bucale, inclusiv în spate. Așadar, dacă vrei să respecți acest sfat e timpul să încerci o periuță de dinți electrică pentru că, față de cea clasică, are dimensiuni mai reduse și curăță dinții mult mai bine.
2. Realizează periajul dinților de două ori pe zi
În general, periajul obligatoriu este cel de seară, după ultima masă, înainte de a merge la culcare. Această activitate este esențială întrucât menținerea resturilor de alimente și a plăcii microbiene în cavitate bucală, în condiții constante de umiditate și oxigenare redusă, alături de repausul părților moi, favorizează înmulțirea bacteriilor în cavitatea orală. Totuși, este important să te speli pe dinți și dimineața deoarece periajul acționează ca un masaj asupra gingiilor, stimulează tonusul funcțional, circulația și vascularizația gingivală.
3. Acordă atenție fiecărei secțiuni a cavității bucale
Este necesar ca periajul dentar să fie efectuat în zona exterioară, dar și în cea interioară, pe partea de masticație și pe suprafața limbii. În acest sens, ordinea de periaj va fi stânga lingual, dinții frontali, dreapta lingual, dreapta vestibular, dinții frontali pe exterior și apoi în partea stângă pe exterior. Același traseu se repetă și la mandibulă. Dimineața trebuie început periajul cu un maxilar și seara cu celălalt pentru că în acest fel mâna va fi întotdeauna mai puternică și mai slabă în dreptul acelorași dinți. În cazul în care te speli pe dinți mereu din aceeași parte vor apărea retracții și eroziuni dentare, iar dacă termini periajul în același loc te poți confrunta cu inflamație gingivală și carii în zona periată mai puțin. De asemenea, după curățarea dinților se va peria și limba pentru împrospătarea respirației.
4. Curăță dinții timp de 3-5 minute
Un periaj corect ar trebui să 2 minute dacă folosești periuța electrică, însă medicii dentiști apreciază că pentru spălarea corespunzătoare a dinților ai nevoie de 3-5 minute în cazul folosirii unei periuțe manuale. Folosește mișcări scurte, lente, cu mare atenție la joncțiunea dento-gingivală, la dinții din spate, precum și la zonele din jurul obturațiilor, coroanelor și a altor lucrări dentare. Chiar dacă, din dorința de a obține un efect de albire sau curățare mai rapid, se apelează la periajul agresiv și brutal, acest lucru nu va face decât să afecteze smalțul dinților și gingiile.
5. Utilizează ață dentară și apă de gură
Înainte de periaj este recomandat să folosești ață dentară pentru a curăța spațiile dintre dinți acolo unde nu poate ajunge periuța. Acest produs este ideal pentru a îndepărta resturile de mâncare,dar și pentru reducerea bolilor gingivale și a respirației urât mirositoare cauzată de depunerea tartrului pe linia gingiei. După ce termini periajul, așteaptă puțin apoi clătește cu apă de gură ca să elimini placa bacteriană.
Dacă vrei să ai dinți frumoși și sănătoși, include metodele corecte de igienizare dentară în rutina ta zilnică. În acest fel, vei preveni numeroase afecțiuni, iar controalele la medicul stomatolog vor fi realizate mult mai rar.