Orice om care a lucrat pământul, măcar o dată în viață, știe că nu se face agricultură cu mâinile goale. Dacă în cazul unei grădini de legume sau al unei mici livezi, te poți descurca și cu doar câteva unelte de bază, atunci când administrezi o fermă, lucrurile se schimbă radical. În acest caz, uneltele de grădină sunt ineficiente și ai nevoie de utilaje agricole ca să îți poți face treaba. Indiferent de tipul exploatației și de dimensiunea fermei, există câteva utilaje de care nu te poți lipsi și pe care ți le prezentăm, în cele ce urmează.
Tractorul
Este primul utilaj pe care trebuie să ți-l procuri, pentru că poți efectua o serie de operațiuni cu ajutorul său. Fără un tractor, multe activități agricole ar fi foarte greu de făcut, în timp util, începând de la pregătirea terenului și terminând cu transportul recoltei din câmp în hambar. Tractorului îi pot fi atașate o serie de echipamente specifice lucrărilor agricole, cu ajutorul cărora poți ara, semăna, fertiliza sau poți administra tratamente fitosanitare. Prin urmare, ai nevoie și de astfel de echipamente, dar și de piese pentru ele, precum talere disc pentru grapă, brăzdare pentru plug, lame de cositoare și multe altele.
Semănătoarea
Așa după cum se poate deduce din denumirea sa, acest utilaj este folosit pentru semănat. Înainte de apariția utilajelor mecanizate, semănatul se făcea manual sau cu ajutorul animalelor. Nimic nu se compară, însă, cu o semănătoare. Aceasta introduce cu precizie semințele în sol la adâncimea necesară, iar pierderile sunt minime. De asemenea, utilajul poate realiza semănături liniare, în cazul cerealelor-precum grâul sau orzul, dar și semănături de precizie, care se impun în cazul culturilor de porumb sau fasole.
Combina
Este folosită la recoltare, iar, în zilele noastre, o astfel de activitate într-o fermă este de neconceput fără o combină. Vorbim de un utilaj complex, care poate efectua mai multe operațiuni în același timp, înlocuind astfel munca a zeci sau sute de oameni. O combină poate secera, treiera și poate separa boabele, adunând, totodată, și paiele rămase în urmă.
Piesa principală este hederul, care se adaptează în funcție de cultura ce trebuie recoltată. Acesta este dotat cu dispozitiv de tăiere, rabator și transportor. Batoza combinei este dotată cu dispozitiv de treierat, scuturători, ventilatoare și site, iar modelele performante au și colector de paie și pleavă. În final, recolta ajunge în buncărul de boabe, iar, de aici, se evacuează, prin intermediul unui burlan special.
Plugul
Pentru efectuarea arăturilor, indiferent de sezon, ai nevoie de un astfel de dispozitiv. În trecut, aratul se făcea cu un plug manual sau, în cel mai fericit caz, cu plugul tras de boi sau de cai. Atunci când ai de arat zeci de hectare, această activitate este extrem de solicitantă, nemaipunând la socoteală faptul că riști să nu o termini la timp. Foarte puțini agricultori mai folosesc acum plugurile manuale sau trase de animale. În afara suprafețelor mici, aratul se face mecanizat, prin atașarea plugului de un tractor. În acest mod, activitatea nu mai presupune un efort fizic deosebit, cu ajutorul plugului mecanic putând fi arate suprafețe întinse, într-un timp mult mai scurt.
Mașina de stropit
Culturile necesită diferite tratamente, pentru a fi protejate de boli și dăunători. Aceste tratamente se aplică sub forma unor substanțe de stropit plantele, iar pentru suprafețe întinse e nevoie de un utilaj special. Mașina de stropit te ajută să împrăștii insecticide, erbicide și alte tratamente pentru protecția plantelor, pe suprafețe de sute de hectare.
Achiziția acestor utilaje este o investiție destul de costisitoare, astfel că, la început, poți închiria un tractor sau o combină pentru activitățile de care ai nevoie. Cu toate acestea, este mult mai bine să ai propriul utilaj, chiar dacă faci un efort financiar.