Când vorbim de alimente congelate, majoritatea persoanelor se duc cu gândul la mâncare procesată de tipul chiftelelor de burger, fish sticks sau medalioane de pui, care pot fi puse direct în cuptor și sunt gata de consum. Însă mâncarea congelată poate fi și sănătoasă, uneori poate chiar mai sănătoasă decât mâncarea proaspătă. Legumele și fructele congelate pot fi mult mai bogate din punct de vedere nutrițional decât cele din extra-sezon, tocmai pentru că sunt culese exact atunci când sunt perfect coapte și imediat congelate.
Pentru că mulți dintre noi avem un program încărcat, deseori suntem pe fugă și nu avem timp să mergem la cumpărături pentru a pregăti cina, este bine să avem în congelator alimente pe care ne putem baza pentru a pregăti o masă copioasă și sănătoasă.
Iată 6 alimente pe care să le ai mereu la îndemână, în congelator
- Avocado – ți s-a întâmplat cu siguranță să cumperi avocado și să fie ori mult prea copt, ori mult prea verde. Pentru a evita astfel de scenarii și pentru a te bucura de fiecare dată când ai poftă de un avocado toast perfect, cumpără avocado deja curățat, tăiat și congelat, pentru a-l avea mereu la îndemână. Acest fruct este plin de grăsimi naturale și fibre și se potrivește de minune în o mulțime de preparate.
- Spanac – acesta este o sursă bogată de vitamine, minerale și fier și este un aliment versatil, ce poate fi gătit în mai multe moduri. Îl poți cumpăra congelat sub formă de frunze sau deja fiert și tocat mărunt, sub formă de cuburi, ce se potrivesc perfect în smoothie-urile tale de dimineață.
- – [ ] Creveți – cui nu îi plac fructele de mare? Cu siguranță creveții sunt preferații tuturor, inclusiv ai celor ce nu sunt fani ai fructelor de mare în mod special. Datorită conținutul crescut de proteine, de vitamina B12, dar și gustului plăcut și ușor, creveții sunt un aliment sănătos, numai bun de păstrat la congelator pentru zilele când ai poftă de paste cu creveți sau paella.
- Pâine integrală – lăsată la temperatura camerei sau chiar și în frigider, pâinea este un aliment care se strică rapid. Dar în congelator, pâinea poate rezista până la 3 luni de zile. Tot ce trebuie să faci este să o ambalezi într-o pungă închisă ermetic, iar când vrei să o consumi, să o lași la temperatura camerei. Astfel, își va păstra și proprietățile nutriționale și gustul.
- Fructe – fructele sunt esențiale oricărui mic dejun sănătos, fie că vorbim de smoothie-uri, clătite sau porridge de ovăz. Există fructe ce nu se pretează congelării, în special cele cu un conținut crescut de apă, precum merele, perele sau pepenele. Fructele de pădure, în schimb, precum ananasul, bananele sau kiwi-ul ar trebui să fie nelipsite din congelatorul tău.
- Verdețuri – gustul oricărui preparat este întotdeauna întregit de o cantitate generoasă de verdețuri. Poți congela pătrunjel, mărar, rozmarin sau busuioc, în funcție de ce preferințe culinare ai. Le poți congela în cuburi de ulei alături de ulei de măsline sau le poți toca mărunt și le poți depozita în pungi cu închidere ermetică.
Dacă spațiul casei tale este generos și permite, cel mai bun sfat este să investești într-o ladă frigorifică, pe care să o aprovizionezi cu alimente sănătoase, ce pot fi conservate luni de zile în acest mod. Pe site-ul celor de la Altex.ro găsești o varietate de modele și dimensiuni de lăzi frigorifice, potrivite fiecărui tip de spațiu.
Acestea fiind spuse, sperăm că ideile legate de congelarea alimentelor ți s-au părut interesante și că vei încerca să le pui în aplicare.