11.5 C
București
miercuri, 21 octombrie

6 motive să vizitezi Creta, cea mai mare insulă a Greciei

Aflată la o distanță oarecum egală de trei continente, Europa, Asia și Africa, insula Creta este locul unei vechi culturi, care se păstrează până astăzi. Dimpreună cu bogata istorie și moștenire patrimonială, insula Creta se particularizează între insulele grecești și prin frumusețea plajelor, de aceea, Creta este o destinație de vacanță care merită, măcar o dată în viață, să o vizitezi. Iată și de ce:

Plaje cu nisip și ape în uimitoare culori

Creta este cunoscută iubitorilor de soare pentru plajele ei cu nisipul fin, în culori auriu, alb și roz, și pentru apele cu ape limpezi. Una dintre acestea este plaja Elafonissi, cunoscută pentru nisipul ei de culoare roz și mica lagună, care se rupe adesea în două părți datorită apei cristalinei, dând senzația că este o insulă separată.  Culoarea roz se datorează măcinării scoicilor de-a lungul timpului, iar laguna este una ideală pentru copii, deoarece apa nu depășește 1 m adâncime. Acestui peisaj paradisiac se alătură și prezența narciselor de mare și a broaștelor țestoase, aflate pe cale de dispariție. Este situată la aproximativ 80 de km de Chania, în partea de sud-vest a insulei Creta.

Alte plaje care merită o vacanță sunt Balos, considerată bijuteria insulei Creta care, asemenea plajei Elafonissi, are o lagună cu un peisaj exotic, ape de adâncimi mici și limpezi; Elounda, renumită pentru resorturile de lux de lângă plajele cu ape limpezi; Hersonissos, destinație preferată de tinerii dornici de distracție; Amoudara, din apropierea capitala insulei Creta; Heraklion, recompensată cu Blue Flag și atracție de top pentru pasionații de activități sportive. 

Sporturi acvatice și nautice 

Înconjurată de apele Mării Mediterane, de-a lungul coastei insulei Creta sunt numeroase porturi din care sunt organizate excursii cu diferite tipuri de ambarcațiuni spre insule și golfuri mai retrase, unde te poți răcori înotând în apele limpezi. De asemenea, pasionații de scuba diving pot vedea bogata faună subacvatică dimprejurul insulei, dar și peșteri naturale spectaculoase, precum Skinaria. Dacă nu ai curajul pentru asemenea scufundări, poți încerca să faci snorkelling, printre peștii multicolori, broaște țestoase, calcani, caracatițe, sau, dacă ai experiență, windsurfing. 

Drumeții

Creta este cea mai mare insulă a Greciei, având o lungime de 225 km, o lățime de 60 de km și o linie de coastă de 1040 km. Această insulă se remarcă nu numai prin numeroasele plaje, ci și prin munții ei, care acoperă aproape două treimi din suprafața insulei. Străbătută de numeroase izvoare și râuri, dintre care cel mai mare este râul Ieropotamos, insula are spectaculoase defilee, precum defileul Koutsouras sau „Cheiul Fluturilor”, defileul Vorizia cu peștera Kamares, defileul Pervolakia, aflat lângă mănăstirea Kapsa, ori cheile Zakros. O altă atracție este platoul Lassithi, căutat pentru drumețiile prin pădurea de palmieri, printre morile de vânt, și pentru peștera lui Zeus sau Ideon Andron. 

Orașe vechi ale lumii antice

Insula Creta deține foarte multe vestigii neolitice, din perioada minoică, precum palatele antice, și alte clădiri cu arhitectură spectaculoasă din perioadele romană,  bizantină, ori cele de ocupație venețiană și turcească. Cele mai multe dintre acestea se află în orașul Chania, situat pe coasta nordică a insulei, cunoscut drept „capitala culturală” a insulei, deoarece a fost întemeiat pe locul anticului oraș Kydonia. 

Capitala insulei Creta, Heraklion, deși este al patrulea oraș ca mărime din Grecia, este un reper important pentru pasionații de istorie și artă, pentru că aici se află situri arheologice din perioadele neolitică și minoică, palatele antice de la Knossos și Phaistos. Totodată, al doilea cel mai mare muzeu arheologic din Grecia, dar și alte locații turistice de talie mondială, precum piețele Venizelou, cu renumita Fântână a leilor și Eleftherias sunt în Heraklion, pe care îl poți vizita printr-o vacanță early booking.

Un alt oraș cretan, aflat tot pe coasta de nord a insulei, cu numeroase atracții turistice este Rethymo. Pe străduțele înguste ale orașului vechi, pavate cu piatră, vei întâlni clădiri cu elemente tradiționale, o fortăreață pe culmile înalte ale orașului, o zonă liniștită a portului venețian, numeroase magazine cu suveniruri, cafenele ori taverne cu vedere la mare și plaje. Pe aceste străduțe se desfășoară diferite festivaluri, precum cel al vinului. 

Tururi culinare și degustări de vin

Pe colinele insulei Creta se înșiră necuprinse plantații de măslini, datorită cărora își desfășoară activitatea mai multe ateliere de meșteșuguri tradiționale. Pe lângă binecunoscutul ulei de măsline cretan, localnicii realizează săpunuri „hand-made” din ulei de măsline, renumit pentru proprietățile sale cosmetice și nutritive. Tot aici vei putea găsi o gamă variată de plante naturale cu proprietăți aromatice și curative, ori de brânzeturi, precum Gruyere, kefalotiri, myzithra dulce și sărată. Dar, unde sunt brânzeturi, sunt și soiuri locale de vinuri albe, trandafirii și roșii. Creta deține aproximativ 20% din producția de vin a Greciei, iar zonele cele mai productive ale insulei sunt Arhanes, Dafnes și Lassithi Sitia. Cele mai cunoscute vinării, care pot fi și vizitate, sunt Fantaxometoho, Minos Wines și Vineria Peza Union.

Satele tradiționale cu peisaje idilice

Dacă ajungi în Creta, negreșit să te aventurezi și spre zona rurală a insulei, unde vei găsi frumusețea satelor tradiționale, peisaje idilice, taverne și magazine cu produse locale. Unele dintre acestea sunt satul Thrapsano, renumit pentru produsele de ceramică din lut, satul Arhanes, cunoscut pentru podgorii, satul Mirtia, unde se află muzeul „Nikos Kazantzakis”, scriitor grec, autor al romanului „Zorba Grecul”, pe baza căruia s-a făcut celebrul film; ori satul Fodele, unde se află casa-muzeu a pictorului El Greco.  

Plajele cu nisip alb, auriu sau roz, scăldate în ape limpezi ori turcoaz, răcoarea munților, stațiunile cu ritmul de viață efervescent, întinse de-a lungul sute de kilometri, ori vestigiile arheologice care vorbesc despre povești auzite în anii copilăriei sunt doar o parte din locurile de pe insula Creta care așteaptă să uimească privirile turiștilor iubitori de natură, istorie și aventură. 

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW