luni, 6 aprilie, 2020
15.5 C
București

7 inovații care vor aduce schimbări în medicină în anul 2020

Dispozitive cu ultrasunete de dimensiuni mici de buzunar care costă de 50 de ori mai puțin decât aparatele din spitale (și se conectează la telefon), realitate virtuală care grăbește vindecarea în reabilitare, informații artificiale care sunt mai bune decât experții medicali la detectarea tumorilor pulmonare. Acestea sunt doar câteva dintre inovațiile care transformă acum medicina într-un ritm remarcabil.

Consumabile medicale livrate de drone

Din martie, UPS a condus un program de studiu numit Flight Forward, folosind livrări autonome de drone de probe medicale critice, inclusiv sânge sau țesut între două ramuri ale unui spital din Raleigh, N.C., situat la 150 de metri distanță. Un alergător ar putea acoperi distanța aproape la fel de repede ca drona, dar ca un program de probă a conceptului, acesta a reușit, iar în octombrie FAA a acordat aprobarea companiei să se extindă în 20 de spitale din SUA în următorii doi ani. „Ne așteptăm ca zborul UPS înainte să fie într-o zi o parte foarte semnificativă a companiei noastre”, spune CEO-ul UPS, David Abney, al serviciului, care va furniza probe de urină, sânge și țesuturi și elemente esențiale medicale precum medicamente și sânge transfuzibil.

Cel mai cuprinzător Big Data

Există 7,5 miliarde de oameni, iar zeci de milioane dintre noi ne urmărim sănătatea cu ajutorul unor purtătoare precum ceasurile inteligente, precum și cu dispozitive mai tradiționale, cum ar fi monitoarele de tensiune arterială. Dacă ar exista o modalitate de a cumula toate aceste date de la câteva milioane dintre noi și de a face ca toate să fie anonime, dar cautabile, cercetătorii medicali ar avea un instrument puternic pentru dezvoltarea medicamentelor, studiile stilului de viață și multe altele.

Firma Big Data, bazată în California, Evidation a dezvoltat doar un astfel de instrument, cu informații de la 3 milioane de voluntari care furnizează trilioane de puncte de date. Parteneri de furnizare cu producători de medicamente precum Sanofi și Eli Lilly pentru a analiza aceste date; acea muncă a dus deja la zeci de studii revizuite de la egal la egal, pe subiecți care variază de la somn și dietă la tipare cognitive de sănătate.

O cură de celule stem pentru diabet

Diabetul de tip 1 afectează 1,25 milioane de americani, dar cel de tip 2 în special, a atras atenția biologul Harvard Doug Melton: fiica sa, Emma, și fiul Sam suferă de această boală. Tratamentul poate implica o viață întreagă de alimentație atentă, injecții de insulină și multiple teste zilnice de glucoză din sânge. Melton are o abordare diferită: folosirea celulelor stem pentru a crea celule beta înlocuitoare care produc insulină. El a început activitatea în urmă cu peste 10 ani, când cercetarea cu celule stem a ridicat speranțe și controverse.

În 2014, el a cofondat Semma Therapeutics – numele provine de la Sam și Emma – pentru a dezvolta tehnologia, iar în această vară a fost achiziționat de Vertex Pharmaceuticals pentru 950 de milioane de dolari. Compania a creat un dispozitiv mic, implantabil, care deține milioane de celule beta înlocuitoare, permițând glucoză și insulină prin menținerea celulelor imune.

O abordare a cercetării în cazul cancerului

Unul dintre perturbatorii originali ai noii economii este abordarea sa în cercetarea medicală. Institutul Parker pentru Imunoterapie Cancer, înființat de co-fondatorul Napster și fostul președinte Facebook, Sean Parker, este o rețea de instituții de top, inclusiv Memorial Sloan Kettering, Stanford, MD Anderson Cancer Center și multe altele. Scopul său este să identifice și să înlăture obstacolele inovării în cercetarea tradițională.

De exemplu, toate institutele participante au fost de acord să accepte o decizie de aprobare de către oricare dintre consiliile lor de revizuire instituțională, care „ne permite să obținem studii clinice majore de pe teren în câteva săptămâni decât în ani”, spune Parker, și la costuri mai mici.

O bandă de mână care poate citi mintea

Un bărbat care poartă ceea ce arată ca un ceas de mână negru se uită la un mic dinozaur digital sărind peste obstacolele de pe ecranul computerului. Mâinile bărbatului sunt nemișcate, dar el controlează dinozaurul – cu creierul. Dispozitivul de la încheietura mâinii este kit-ul CTRL, care detectează impulsurile electrice care circulă din neuronii motori în josul mușchilor brațului și până la mână aproape imediat ce o persoană se gândește la o anumită mișcare. „Vreau ca mașinile să facă ceea ce ne dorim să facă și vreau să nu fim înrobiţi de către mașini”, spune Thomas Reardon, CEO și co-fondator al CTRL-Labs, producătorul de dispozitive.

Postura înlănțuită și apăsările cheie care au scăpat din epoca smartphone-ului reprezintă „un pas înapoi pentru umanitate”, spune Reardon, un neuroştiinţific care, în trecut, a condus la dezvoltarea Internet Explorer Microsoft. Tehnologia ar putea deschide noi forme de reabilitare și acces pentru pacienții care se recuperează în urmă unui accident vascular cerebral sau a unei amputații, precum și pentru cei cu boala Parkinson, scleroză multiplă și alte afecțiuni neurodegenerative.

O ecografie de buzunar

La nivel mondial, există peste 4 miliarde de persoane care nu au acces la imagini medicale și ar putea beneficia de Butterfly iQ, un dispozitiv cu ultrasunete portabil. Jonathan Rothberg, cercetător în genetică Yale și antreprenor în serie, și-a dat seama cum să pună tehnologia cu ultrasunete pe un cip, așa că în loc de o mașină de 100.000 de dolari într-un spital, este un gadget de 2.000 de dolari care se conectează la o aplicație pentru iPhone. A ieșit la vânzare anul trecut către profesioniștii din domeniul medical.

Aplicația Walmart – îngrijirea sănătății

Ori de câte ori cel mai mare retailer din lume își urmărește influenţa gigantică pe o nouă piață, terenul se agită. În septembrie, Walmart a deschis primul său centru de sănătate, un centru medical unde clienții pot primi asistență primară, teste de vedere, examene stomatologice și canale radiculare; lucrări de laborator, radiografii și EKG; consiliere; chiar ore de fitness și dietă. Prețurile sunt accesibile fără asigurare, iar potențialul este imens. În orice săptămâna dată, echivalentul a jumătate din America trece printr-un test Walmart.

sursa: https://docs.google.com/document/d/1lwwAEXsUy2hqxZtMwG_nUGVPXhumPmnal_y8hs5AFUs/edit?usp=sharing

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

ULTIMA ORĂ

S-a prelungit starea de urgență cu încă o lună

Klaus Iohannis a declarat, luni, că va fi nevoie de prelungirea stării de urgență în România. Aceasta a fost...

80 de angajați pe ambulanță confirmați pozitiv cu COVID-19

Federaţia Naţională Sindicală „Ambulanţa” monitorizează zilnic evoluţia extinderii pandemiei COVID-19 în rândurile angajaţilor din Serviciile Publice de...

Minunata lume nouă

În 16 martie președintele Iohannis a emis decretul 196 prin care s-a recunoscut intrarea României în rândul...

România a depășit 4.000 de persoane infectate cu noul coronavirus

Până astăzi, 6 aprilie, pe teritoriul României, au fost confirmate 4.057 de cazuri de persoane infectate cu...

TRENDING