Amenajarea spațiilor interioare reprezintă întotdeauna o adevărată provocare pentru a transpune gândurile în realitate. Practic, este necesar ca talentul și creativitatea să se îmbine cu cele mai moderne tehnici și instrumente pentru a realiza proiecte minunate. Designul de interior este un domeniu care a câștigat o popularitate uriașă în zilele noastre.
Cu toții ne dorim ca locuințele noastre să fie practice și funcționale, însă în același timp să aibă un aspect inovator, să fie luminoase și atent decorate cu accesorii care se potrivesc în ambianță ca piesele unui puzzle. Organizarea spațiului, alegerea mobilierului și materialelor sau aranjarea tuturor elementelor pentru a se îmbina armonios sunt etape esențiale pentru a obține un decor de excepție.
Iată câteva soluții de design oferite de experți, care te vor ajuta în stilizarea interiorului:
1. Măsurarea spațiului este o necesitate
Indiferent că vorbim de o casă mică sau una foarte generoasă este esențial ca înainte de a stabili un proiect de design interior să fie atent măsurate toate camerele.
Stabilește un plan al spațiului, ia în considerare forma pieselor de mobilier astfel încât să poți obține cea mai bună așezare, acordă atenție proporțiilor și dimensiunilor adecvate. În caz contrar, s-ar putea ca o încăpere încântătoare să dezamăgească prin mărimea exagerată a corpurilor de iluminat ori din cauza mobilierului. În mod sigur, dacă te vei lovi de anumite elemente în interior înseamnă că nu ai obținut un design reușit.
2. Creează spații distincte
Cu toate că sunt la modă amenajările open space, ia în calcul realizarea unor zone distincte în locuință. Alege uși pentru finisaje premium ca să separi încăperile, să creezi intimitate și să controlezi foarte ușor modul în care sunetul se propagă în interior.
Cu ajutorul unor uși cu un stil deosebit poți crea efecte vizuale unice, așa că optează pentru produse de top. Mai mult, încearcă să separi zonele și în interiorul camerelor, cum ar fi în dormitor unde pe lângă pat poți adaugă și o masă cu scaun pentru citit, un fotoliu pentru relaxare ori o măsuță pentru machiaj. Este important ca prin toate elementele folosite să obții spații distincte, cu utilități diferite.
3. Alege accesorii care să-ți ofere confort vizual
Una dintre cele mai simple lecții de design interior se referă la colțurile mobilierului și a altor lucruri din locuință. Știm cu toții că majoritatea produselor au forme pătrate sau dreptunghiulare, ca de exemplu măsuța pentru cafea este pătrată, la fel și ramele tablourilor, canapeaua și chiar pernele.
Ei bine, pentru a elimina această rigoare este indicat să fie introduse în decor și piese cu formă rotundă pentru a accentua spațiul și a-i oferi un aspect mai primitor.
4. Tratează rafturile deschise ca pe o operă de artă
Este ideal să folosești mobilă mai puțină și compartimentată inteligent, care să se potrivească cu spațiul de care dispui. Renunță la corpurile mari și voluminoase, din lemn masiv și alege piese simple în care să-ți poți organiza lucrurile conform dorințelor tale.
Mizează și pe rafturile deschise, deoarece emană calitate și rafinament, dar nu le aglomera cu cărți sau alte lucruri care să le transforme într-o bibliotecă tradițională. Un perete complet acoperit de rafturi deschise poate oferi cadrul ideal pentru afișarea unor obiecte de colecție deosebite sau alte lucruri prețioase care să ofere încăperii un aspect stratificat, interesant.
5. Folosește elemente de arhitectură
Un candelabru deosebit, rame speciale pentru ferestre ori un model dramatic pe tavan, astfel de elemente pot fi incluse cu ușurință într-o amenajare interioară. Încorporează piese care să îmbogățească atmosfera și să se potrivească stilului de decor ales. De pildă, vopsirea pereților într-o culoare închisă și păstrarea geamurilor albe, cu un contur în jurul lor aduce unei încăperi un aspect gotic și îndrăzneț, care amplifică frumusețea designului.
6. Există frumusețe în imperfecțiune
Îmbrățișează dezechilibrul și renunță în a proiecta totul într-o armonie perfectă. Experții în design interior consideră că aceasta este cea mai importantă lecție, deoarece vorbim de o formă de artă și nu de o ecuație matematică.
Așadar, nu ai cum să faci totul într-un mod potrivit, ba mai mult dorința de a obține un echilibru constant înseamnă o gândire defectuoasă. Oricât de mult ți-ai dori să asortezi fiecare detaliu în parte este inevitabil să obții perfecțiune așa că încearcă să descoperi caracteristici diferite care pot aduce unei încăperi o frumusețe la care nu te-ai fi așteptat.
7. Nu te grăbi cu amenajările
Un design de interior îți va spune că ai nevoie de timp ca să evoluezi în ceea ce privește decorul. La fel și spațiul pe care vrei să-l amenajezi. De cele mai multe ori ne dorim să obținem instantaneu o amenajare ca la carte. Lucrurile deosebite necesită timp, iar dacă îți lași imaginația să se dezvolte ai ocazia să creezi un aspect bazat pe emoție, care se îți dezvăluie în totalitate propriul stil.
În timp ce unii oameni sunt binecuvântați cu un ochi natural pentru proiectare, crearea unui loc bine amenajat necesită multă experiență, încercare și eroare și, da, unele lecții vor fi învățate pe parcurs. Regulile de amenajare nu sunt bătute în cuie, însă este important să ții cont de anumite concepte atunci când îți dorești să obții un rezultat armonios în locuința ta.