Copiii se pot bucura de ninsoare și joaca în zăpadă, însă sunt supuși mai multor pericole în perioada iernii. Iată ce poți face pentru a te asigura că prichindelul tău este confortabil în zilele reci, sănătos și în siguranță, dar fără a-l îngrijora și a-i diminua entuziasmul.
- Protejează ochii copilului tău cu ochelari de soare adecvați
Poate nu este primul lucru pe care să îl iei în considerare, însă este foarte important să îi protejezi vederea celui mic chiar și iarna. Razele UV sunt încă prezente și, în plus, lumina se reflectă mult mai puternic pe zăpadă. Alege un model jucăuș și colorat de ochelari de soare pentru copii, cu protecție eficientă. Mai mult, va fi distractiv să asortați ținutele din sezonul rece cu noua pereche.
- Folosește un strat în plus de îmbrăcăminte
Copilul nu trebuie îmbrăcat prea subțire, dar nici înfofolit. Este recomandat să adaugi un strat în plus de îmbrăcăminte față de cât ai purta tu când sunt aceleași condiții meteo. Verifică în avans cum va fi vremea pentru toată ziua și alege hainele potrivite.
- Nu uita de mănuși și alte accesorii de iarnă
Este important că mâinile, picioarele și capul să fie protejate de frig. Mergeți împreună la cumpărături și alegeți accesorii de iarnă care să îi fie pe plac copilului tău: mănuși, căciulă, fular și încălțăminte călduroasă. Astfel, va fi bucuros să le poarte și nu va fi tentat să le dea jos cât stă afară.
- Supraveghează-l când se joacă afară
Poleiul, zăpada moale care se poate desprinde de pe acoperiș, țurțurii amenințători și alte pericole te pot îngrijora în perioada iernii. Acordă mai multă atenție locului în care se joacă cel mic și învață-l în ce situații să nu se aventureze. În același timp, trebuie să fie vigilent pe drumul înspre și dinspre grădiniță sau școală, mai ales dacă pe carosabil s-a format o pojghiță de gheață.
- Limitează expunerea la frig
Chiar dacă pentru un copil este distractiv să petreacă toată ziua la joacă afară, încearcă să limitezi expunerea la frig, pentru a evita degerăturile. Poți face un program de câteva ore de stat în aer liber, când temperaturile sunt cele mai ridicate.
- Ai grijă să bea suficiente lichide
Aburii pe care îi suflă în aerul rece, dar și alergatul și efortul din timpul jocurilor pot duce la o ușoară deshidratare, dacă cel mic obișnuiește să bea mult mai puține lichide iarna. De asemenea, ai grijă ca pielea să fie rehidratată cu creme potrivite pentru copii.
- Pune accent pe igienizarea mâinilor
În sezonul rece, răcelile sunt mai frecvente. Reamintește-i copilului tău să se spele pe mâini cu apă și săpun cât mai des și să nu își atingă fața, dacă acestea nu sunt igienizate, astfel încât să limitezi răspândirea bacteriilor și virusurilor. De asemenea, îi poți proteja nasul și gura cu un fular sau chiar cu o mască, dacă este necesar.
Ia în considerarea toate aspectele și pericolele la care poate fi supus copilul tău, pentru a te asigura că este în siguranță și se simte confortabil în lunile de iarnă. Nu uita de ochelarii de soare, de hainele adecvate și de atenția sporită la locul de joacă.