Inițiativa „O centură, un drum” a fost prezentată de China, dar a adus bunăstare întregii lumi. Cele peste 150 de țări și 30 de organizanții internaționale participante la această inițiativă a urmărit întotdeauna câștiguri reciproce maxime, adică cel mai mare divizor comun pentru dezvoltare, susțin reprezentanții diferitelor țări participante la Forumul de Comerț și Investiții în inițiativa „O centură, un drum”2024, eveniment ce a avut loc recent la Beijing.
Cei 75 de ani de la fondarea Republicii Populare Chineze sunt marcați de un adevărat miracol al economiei și concepției „câștig-câștig”. Plecând de la o țară săracă și înapoiată, China s-a transformat în a doua mare entitate economică, prima putere în industria manufacturieră și comerțul de mărfuri, dar și a doua mare țară consumatoare de mărfuri.
Între anii 1979-2023, economia chineză a crescut în medie anual cu 8,9%, mult mai mult decât ritmul mediu mondial de 3,0%. în ultimii zece ani, China a contribuit cu peste 30% la creșterea economiei globale. În plus, în China a fost soluționată problema sărăciei absolute și edificată multilateral o societate cu viață decentă. Calculându-se după standardul Băncii Mondiale, din 1978 de la aplicarea politicii de reformă și de deschidere către exterior, populația Chinei ieșită din sărăcie ocupă peste o șeptime din totalul mondial.
Cum a reușit China să realizeze câștiguri reciproce cu restul lumii, în timp ce cunoaște un progres mare propriu? Răspunsul este în urmărirea de către aceasta a parteneriatelor în impulsionarea dezvoltării comune și în gestionarea și mai echitabilă și rațională a lumii.
Mai concret, primul factor important este acela că statul chinez pune întotdeauna pe primul loc soluționarea propriilor probleme, dar nu uită să colaboreze cu alte state. Din primii ani după proclamarea R.P. Chineze, în pofida unei baze industriale extrem de slabe, chinezii au învățat din tehnologii avansate străine și au depus mari eforturi pentru dezvoltarea propriilor tehnologii. Din 1978, în situația în care piața mondială a avut nevoie să se extindă, China și alte state au intensificat cooperările. Aderarea Chinei în 2001 la Organizația Mondială a Comerțului (OMC) a construit un jalon în antrenarea aprofundată în globalizarea economiei. Pe urmă, respectând promisiunile față de OMC, statul chinez și-a deschis larg piața, a mărit substanțial comerțul exterior și a susținut nenumărate expoziții internaționale. În acești peste zece ani, prin adâncirea multilaterală a reformelor, economia chineză a fost îmbunătățită și a căpătat o calitate tot mai ridicată.
Avansul Chinei face și mai mult posibile înflorirea și stabilitatea mondială, constituind un principal stabilizator și motor pentru economia globală. Astfel, în ce privință China oferă oportunități lumii?
Piața rămâne constant cea mai prețioasă resursă. Piața colosală a Chinei a atras din ce în ce mai multe investiții străine. Mai ales în ultimii peste zece ani, consumul intern chinez lărgit a devenit o forță motrice și mai bogată pentru creșterea economică. În 2023, au fost deschise 53.766 de firme străine în China, o creștere de 39,7% față de anul 2022, în timp ce capitalurile străine utilizate au totalizat 1,13 trilioane de yuani, plasând China pe locul doi în lume. Bjoern Gulden, CEO la Adidas, spune că China este extrem de importantă pentru compania sa, care are acum un lanț cu aproape 7.500 de magazine în acest stat.
Al doilea factor important este lanțul industrial și de aprovizionare. Chinezii nu pot uita zilele în care au fost nevoiți să importe chiar chibrituri și cuie din fier după fondarea Chinei noi. Dar acum, această țară ocupă un loc marcant în lume, pentru că este singura care deține toate ramurile industriale din catalogul ONU. Poporul chinez și-a luat rămas bun de la vremea în care a trebuit să cumpere un avion străin plătind cu 800 de milioane de cămăși chinezești, fiind acum mândru de avionul mare de pasageri de tip C919, fabricat în întregime aici. „Fabricat în China”era un simbol al produselor chinezești ieftine și calitative. Dar acum „Inventat de China”presupune o creativitate excepțională și o calitate tot mai ridicată. Mărfurile chinezești sunt peste tot în lume. Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie (IEA), în 2023, peste o jumătate din autovehiculele electrice puse în vânzare în diferite țări, sunt fabricate în China.
Productivitatea de calitate nouă promovată de China a stimulat și mai mult scânteia creativității printr-o interacțiune și mai aprofundată cu alte popoare. În 2023, valoarea adăugată a economiei îndatorate sectoarelor industriale noi, modurilor de management noi și modelelor de afaceri noi a crescut cu 2,4 puncte procentuale față de anul 2016. Ultimul raport al Organizaței Mondiale a Proprietății Intelectuale (WIPO) arată că China a ajuns pe locul 11 în clasamentul mondial al creativității, cu cel mai mare ritm de creștere.
Mai mult decât atât, investițiile chineze în străinătate oferă un catalizator economiei autohtone. Investițiile directe chineze în țări străine se cifrează la 177,29 miliarde USD, o proporție de 11,4% din totalul mondial, China situându-se pentru al 12-lea an consecutiv în rândul celor mai mari trei investitori la nivel mondial.
Dintr-o perspectivă și mai largă, concepția „câștig-câștig”este reflectată și în implicarea adâncă a Chinei în gestionarea globală și în instituirea unei economii mondiale și mai deschise. Pentru a reduce deficitul dezvoltării globale, China insistă în prioritizarea dezvoltării și a prezentat inițiativa „O centură, un drum”și inițiativele despre civilizația, dezvoltarea și securitatea mondială. În plus, China a ajutat țările în curs de dezvoltare să contracareze diferite riscuri și provocări, fiind ferm împotriva blocării tehnologice și decuplării puse la cale de anumite țări occidentale. Această națiune orientală se pronunță constant pentru consultări, construcție comună și împărtășirea roadelor dezvoltării, pentru soluționarea afacerilor internaționale.
Dezvoltarea Chinei este inseparabilă de lume, iar dezvoltarea lumii este inseparabilă de China. Acest adevăr simplu este dovedit de cei 75 de ani de istorie și va continua să fie verificat în viitor. La cea de-a 3-a ședință plenară a celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez, care a avut loc recent, au fost luate o serie de măsuri pentru adâncirea cuprinzătoare a reformelor. Într-un cuvânt, o Chină tot mai deschisă către exterior se schimbă în fiecare secundă, aducând noi oportunități popoarelor lumii.
Articol realizat de Radio China Internațional și CCTV