După comemorarea, miercuri, la Portsmouth, în sudul Marii Britanii, punctul de plecare al forțelor aliate către coasta franceză la 6 iunie 1944 împotriva trupelor naziste, Donald Trump a sosit joi, pentru câteva ore, în Normandia, pentru a celebra evenimentul de importanţă istorică în înfrângerea Germaniei naziste.
În toate comentariile ce au precedat evenimentul este subliniată ideea potrivit căreia ziua de 6 iunie 1944 (D-Day) este simbolul unității aliaților în fața Germaniei naziste. Ori, ceremoniile din acest an, remarcă aceiași comentatori citați de RFI, au loc pe fondul acumulării unor grave disensiuni transatlantice.
Ceremonia internațională de la Portsmouth
Primul semnal al ceremoniilor prilejuite de a 75-a aniversare a debarcării forțelor aliate în Normandia a fost dat la Portsmouth, în sudul Marii Britanii. Localitatea, portul și plaja acesteia au fost principalul punct de îmbarcare a trupelor navale aliate gata de plecare spre coastele Franței. O ceremonie internațională i-a reunit, între alții, pe președintele Emmanuel Macron, pe Regina Elizabeta a II-a, premierul britanic Theresa May (în funcție până vineri), pe premierul canadian Justin Trudeau și pe cancelarul german Angela Merkel. La ceremonia din parcul Southsee Common de lângă portul Portsmouth, discursul de încheiere a ceremoniei a fost rostit de Regina Elizabeta a II-a, precedată de scurte luări de cuvânt ale altor lideri ai țărilor aliate, ai unor foști membri ai mișcării de rezistență antinazistă. Ceremonia a durat circa o oră și s-a încheiat prin lansarea unor salve de tun de pe o fregată a forțelor navale britanice și cu o demonstrație a Forțelor aeriene regale. Șefii de stat și de guvern prezenți au avut apoi întâlniri separate cu veterani încă în viață, participanți la marea debarcare din 6 iunie 1944. În seara aceleiaşi zile, toți cei 300 de veterani au fost îmbarcați pe o navă pentru a fi transferați pe coasta Franței, spre Normandia, pentru a participa la ceremoniile de la Colleville-sur-Mer.
Ceremoniile din Normandia în prezența lui Donald Trump
În contextul ceremoniilor marcând 75 de ani de la Debarcarea din Normandia, preşedintele american Donald Trump a efectuat joi, 6 iunie, o vizită de cîteva ore în Franţa. În program a figurat un moment solemn la cimitirul american de la Colleville-sur-Mer, precum şi discuţii cu preşedintele francez Emmanuel Macron. Donald Trump le-a adus un omagiu soldaţilor americani căzuţi pentru eliberarea Franţei şi a Europei. La ceremonia de la Colleville-sur-Mer au participat în jur de cinci sute de veterani care toţi au ajuns la o vârstă venerabilă, dacă ţinem cont că în urmă cu 75 de ani erau activi pe front. Apoi, la prefectura din oraşul Caen, liderul de la Casa Albă a avut programată o întâlnire cu gazda sa, Emmanuel Macron, pentru a discuta despre numeroase dosare. Dacă în privinţa luptei împotriva terorismului cei doi preşedinţi au o viziune comună, în ce priveşte Iranul, relaţiile comerciale sau lupta împotriva schimbărilor de climă au opinii divergente.
“Între Trump şi Macron – sfârşitul iluziilor” este titlul sub care «Le Monde» comentează vizita în Franţa a preşedintelui american. Perioada când Donald Trump îl aprecia pe Emmanuel Macron drept un preşedinte “formidabil” s-a încheiat, invocând, în schimb, destul de des scăderea popularității lui Macron. De notat că preşedintele francez, nemulţumit că Statele Unite s-au retras din acordul climatic de la Paris, frânează în prezent negocierile dintre americani şi europeni vizând încheierea unui important acord de liber schimb.
Ca element anecdotic, «Le Monde» aminteşte că, în 23 aprilie 2018, cei doi preşedinţi au plantat împreună un stejar în grădina Casei Albe. Acest arbore trebuia să simbolizeze “soliditatea prieteniei” dintre Franţa şi Statele Unite. Între timp, arborele, adus din Normandia, s-a uscat, poate pentru că nu a suportat clima de la Washington. În orice caz, scrie corespondentul RFI, Franţa şi Statele Unite «nu au de ales… în ciuda divergenţelor sunt obligate să planteze împreună noi arbori».