Pe măsură ce Europa se confruntă cu un peisaj geopolitic din ce în ce mai volatil, nevoia unei abordări puternice și unificate a finanțării apărării nu a fost niciodată mai urgentă. Ca răspuns la o solicitare din partea viitoarei președinții poloneze a Consiliului UE și într-un moment de escaladare a amenințărilor la adresa securității, Comitetul Economic și Social European (CESE) a adoptat un aviz care solicită acțiuni decisive: consolidarea apărării UE prin investiții substanțiale în sisteme moderne, aprofundarea cooperării cu NATO și asigurarea unei finanțări sporite în cadrul financiar mai larg al UE.
Contextul de securitate european evoluează rapid, cu noi riscuri care apar din mai multe fronturi. Invazia rusă a Ucrainei a scos la iveală vulnerabilități la granițele Europei și a evidențiat dependența UE de furnizorii externi de apărare. Raportul lui Mario Draghi privind competitivitatea UE arată că 78% din cele 75 de miliarde euro cheltuite de țările UE pentru achiziții de apărare între iunie 2022 și iunie 2023 au mers către furnizori din afara UE. Această încredere subliniază urgența consolidării bazei tehnologice și industriale de apărare a Europei (EDTIB) pentru a reduce dependențele externe și a promova autosuficiența.
„Mecanismele UE de finanțare a apărării trebuie revizuite pentru a face față provocărilor contemporane”, explică raportorul CESE Marcin Nowacki. „Normele bugetare existente limitează cheltuielile militare și, deși inițiative precum Fondul european de apărare (FED) și Facilitatea europeană pentru pace (EPF) reprezintă progrese, acestea rămân insuficiente pentru a aborda amploarea amenințărilor actuale.”
Un mesaj-cheie din avizul CESE este că trebuie depuse eforturi pentru a răspunde nevoii urgente de a îmbunătăți capacitățile de apărare ale UE. UE trebuie să investească în sisteme moderne de apărare, atât militare, cât și civile, pentru a răspunde eficient amenințărilor emergente. Un accent central trebuie să fie pe consolidarea EDTIB, care va reduce dependența de furnizorii externi și va stimula inovația în UE.
Cooperare și interoperabilitate
Întrucât UE încearcă să-și sporească capacitatea de apărare, este esențială o cooperare aprofundată cu NATO. UE trebuie să asigure complementaritatea și interoperabilitatea cu strategiile NATO, creând un cadru de securitate coeziv. Prin integrarea resurselor și a capacităților, UE și NATO pot aborda prioritățile comune de securitate, promovând în același timp pacea și drepturile omului.
Mecanismele comune de achiziții, cum ar fi EPF și „Consolidarea industriei europene de apărare prin actul comun de achiziții” (EDIRPA) sunt esențiale pentru maximizarea eficienței resurselor și pentru depășirea blocajelor de producție. Extinderea acestor inițiative va asigura dezvoltarea și desfășurarea eficientă a capabilităților critice de apărare. Parteneriatele cu țări terțe, în special în domeniul securității cibernetice și spațiale, sunt, de asemenea, vitale pentru îmbunătățirea gradului de pregătire a Europei pentru amenințările emergente.
Inițiativa IRIS2 de a dezvolta un sistem securizat de comunicații prin satelit este evidențiată ca o investiție-cheie în consolidarea capacităților UE de apărare și securitate cibernetică, în special într-o epocă în care amenințările digitale și tehnologice se extind rapid.
Alocarea de resurse suplimentare pentru apărare fără a compromite alte priorități esențiale ale UE
CESE subliniază că finanțarea apărării ar trebui integrată într-un cadru financiar mai larg și, în special, în următorul cadru financiar multianual (CFM). De asemenea, susține, totuși, că este de o importanță crucială alocarea de resurse suplimentare pentru apărare fără a compromite alte priorități esențiale ale UE, cum ar fi coeziunea socială, tranziția ecologică și reziliența economică. În plus, campaniile de conștientizare publică ar trebui să educe cetățenii cu privire la rolul vital al finanțării apărării în salvgardarea păcii, securității și valorilor democratice ale Europei.
Sunt necesare investiții strategice și inovare
În cele din urmă, capacitatea UE de a-și proteja cetățenii și de a-și susține valorile depinde de investițiile și inovarea în sectorul său de apărare. Consolidarea EDTIB și crearea unui mecanism de finanțare mai rezistent sunt pași vitali pentru asigurarea securității UE în fața amenințărilor interconectate.
Politica de apărare a Europei trebuie să facă parte dintr-o strategie mai largă, pe termen lung, care să pună accent pe reziliență, independență și inovare. Continuând să investească atât în apărarea militară, cât și în apărarea civilă, UE își poate asigura autonomia strategică și poate aborda provocările complexe de securitate ale secolului XXI.