Diabetul zaharat este una dintre bolile secolului nostru și principala cauză a acestuia este alimentația. Stilul de viață nesănătos crește numărul anual de pacienți care se confruntă cu diabetul zaharat, iar o creștere mult prea mare se înregistrează în rândul copiilor.
Aceștia trebuie învățați de mici să renunțe la obiceiurile nesănătoase care favorizează apariția diabetului, dar și la agravarea simptomelor sale. Puteți afla mai multe despre diabetul zaharat pe doc.ro, dar în continuare vă prezentăm cele mai întâlnite 8 obiceiuri nesănătoase ce duc la apariția diabetului.
- Stilul de viață sedentar
Rețineți că 30 de minute de mișcare în fiecare zi nu sunt suficiente dacă pentru 10-12 ore vă desfășurați activitatea la birou, fără un minim de mișcare. Încercați să faceți mai multă mișcare pe zi, iar dacă locuiți aproape de muncă încercați să faceți drumul pe jos. De asemenea, pentru a monitoriza mai ușor nivelul zilnic de activitate, o brățară fitness v-ar fi de mare ajutor și v-ar impulsiona să vă mișcați cât mai mult.
- Stresul
Chiar dacă face parte din viața noastră, acesta poate cauza numeroase afecțiuni, printre care și diabetul zaharat. Persoanele stresate uită să se mai gândească la regimul alimentar, la activitățile în aer liber și adoptă un stil de viață nesănătos, care le afectează întregul organism. Hormonii eliberați de stres pot altera cu nivelul ridicat de zahăr din sânge, ceea ce duce la apariția diabetului.
- Lipsa micului dejun
Sunt foarte multe persoane care sar peste micul dejun, dar acest lucru crește riscul de creștere a nivelului de insulină din sânge. Dacă organismul nu primește de dimineață nivelul de energie de care are nevoie, acesta va cere cât mai multe alimente cu zahăr pe timpul zilei. Acest lucru duce în timp la apariția diabetului zaharat.
- Somnul neregulat
Persoanele care au un somn mai ciudat, cu ore târzii de culcat, pot avea probleme la modul în care organismul produce și folosește insulina. Acest lucru este cauzat de consumul alimentelor nesănătoase în timpul nopții, de expunerea la lumina artificială și de metabolismul care este dereglat de lipsa somnului.
- Consumul mic de apă
Apa este cel mai important element pentru o viață sănătoasă, motiv pentru care este recomandat consumul a cel puțin 2 litri de apă zilnic. Lipsa consumului de apă crește nivelul de zahăr din sânge, ceea ce duce în timp la diabet zaharat. Persoanele supraponderale care nu fac mișcare și nu consumă apă au cel mai ridicat risc de diabet zaharat.
- Excesul de antibiotice
Antibioticele sunt medicamente foarte puternice, care trebuie administrate numai cu acordul medicului, pentru a evita efectele secundare. Acestea pot suprima bacteriile bune din sistemul imunitar, lucru care afectează capacitatea organismului de a metaboliza zahărul.
- Consumul redus de fructe și legume
Fructele și legumele sunt foarte importante pentru o viață sănătoasă și, în același timp, ajută la scăderea nivelului de zahăr din organism. Persoanele care au un regim alimentar foarte slab în fructe și legume au un risc mai mare de diabet.
- Prea puțin timp petrecut în aer liber
Lipsa timpului petrecut în aer liber poate avea numeroase efecte asupra organismului, în special a pancreasului. Acesta este responsabil pentru producerea insulinei, care controlează nivelul de zahăr din organism. S-a constatat că persoanele care petrec mai mult timp în aer liber au un nivel mai scăzut de glicemie și sunt mai puțin stresate.
Toate acestea, dar și alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi consumul de produse tip fast-food pot crea un mediu favorabil pentru diabetul zaharat. Problema cea mai mare este că majoritatea persoanelor nu au un singur obicei nesănătos, ci mai multe, ceea ce crește pe zi ce trece riscurile de diabet zaharat.