Vladimir Ionescu (www.b1tv.ro)
Posibilitatea de a plăti în rate facturile și limita minimă de conținut din acestea sunt două dintre modificările cuprinse în noul regulament de furnizare a energiei electrice, iar vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Zoltan Nagy, a oferit detalii despre noile măsuri, vineri, la Știrile B1 TV prezentate de Irina Petraru.
Oficialul a precizat că a fost vorba despre „o revizuire mai amplă a regulamentului”.
„Regulamentul de furnizare exista și până acum. Am făcut o revizuire mai amplă a regulamentului pentru că de la ultima variantă aprobată de către ANRE au apărut niște modificări legislative și evident că și în piață sunt niște schimbări, că piața evoluează, și a fost momentul în care am simțit nevoia să facem un update la acest regulament”, a declarat Zoltan Nagy.
În opinia sa, principala noutate pentru consumatori este că furnizorii vor fi obligați să acorde posibilitatea de a plăti în rate atunci când este emisă factură pe o perioadă mai mare de o lună sau, după caz, mai mare decât cea prevăzută în contract. Acest lucru se va întâmpla „automat, fără să ceară clientul”, iar eșalonarea trebuie să fie „cel puțin egală cu perioada facturată”.
„Asta cred că este cea mai importantă noutate în acest moment, având în vedere și situația nefericită în care mai mulți furnizori știm că întârzie emiterea facturilor, unii furnizori au restanțe de peste șase luni în emiterea facturilor”, a declarat vicepreședintele ANRE.
O altă noutate se referă la stabilirea unui conținut minim în factură.
„Am stabilit conținutul minim al primei pagini a facturii, unde trebuie să fie doar date esențiale într-un format foarte vizibil și ușor de înțeles, informațiile de bază pentru client, și în anexa facturii celelalte informații detaliate, cu privire la componentele prețului, perioadele facturate, alte informații cu privire la istoricul clientului ș.a.m.d.”, a explicat Zoltan Nagy.
„Sunt și alte noutăți care vin din directivele europene și ele, cum ar fi detalierea noțiunii de client activ, cum poate să fie activ un client – sigur, aceste noutăți nu vizează neapărat consumatorii casnici, mai degrabă consumatorii non-casnici. Sau prețuri dinamice, iarăși, o noțiune nouă care vine din legislația europeană”, a mai spus vicepreședintele ANRE.