CNMR împreună cu Confederațiile patronale din cadrul ARMIS au întreprins o serie de demersuri de protest în legătură cu adoptarea de către legislativul austriac a unei legi prin care se reduc alocațiile copiilor cetățenilor români nerezidenți în Austria la media naţională a ţării de domiciliu, demersuri concretizate și printr-o întâlnire de lucru pe această temă cu Ambasadorul Austriei la București E.S. Doamna Isabel Rauscher.
Urmare sesizărilor primte, Comisia Europeană a notificat oficial Austria că prin această lege nu se respectă legislația Uniunii Europene și că are la dispoziție două luni de zile pentru a-și schimba decizia, în caz contrar se va deschide procedura de infringement.
Procedura de infringement, este procesul prin care Comisia Europeană atenționează un stat membru al Uniunii Europene că încalcă o obligație. Aceasta se referă la neaplicarea legislației europene în mod corect. Dacă nu se ajunge la o înțelegere în termenul stabilit și alocat de Comisia Europeană, țara respectivă va fi dată în judecată la Curtea Europeană de Justiție, amendă fiind în această speță, substanțială. O astfel de procedură parcurge mai multe etape. În primul rând Comisia Europeană transmite o scrisoare oficială, prin care se solicită țării respective mai multe informații, într-un termen de două luni, urmată de trimiterea unui argument oficial sau de respingere a argumentației și de cererea de a se supune legislației europene, în situația în care Comisia Europeană consideră că țara respectivă nu respectă prevederile Uniunii Europene. Dacă țara membră tot nu respectă deciziile UE, Comisia poate înainta cazul către Curtea Europeană de Justiție. Autoritățile din țara respectivă sunt obligate să se conformeze hotărârii Curții, dacă aceasta a constatat că s-a încălcat legislația Uniunii Europene. Nerespectarea deciziilor Curții Europeane de Justiție atrage automat o a doua chemare în justiție, unde se pot aplica sancțiuni financiare considerabile.
“Bătălia CNMR nu a rămas fără ecou. Dintr-o luptă imposibilă pentru drepturile copiilor români a devenit o misiune posibilă. Nu vom mai fi „mămăligi” în fața nimănui!. Vom uni românii plecați cu cei din țară și vom lupta împreună (ca un singur popor și o singură națiune) pentru o Europă a păcii, prosperității dar și a egalității de tratament. UE este pentru CNMR singurul proiect viabil politic și economic din care România poate să facă parte ÎNSĂ nu oricum și nu în orice condiții. În acest caz reacția CE este una corectă și merită salutată și încurajată. Este evident în primul rând meritul guvernelor român și maghiar dar atitudinea și acțiunea CNMR în raport cu autoritățile austriece, române sau europene a contat și este abia începutul luptei pentru respectarea românilor din întreaga Europă” a declarat Alexandru Cumpănașu Președintele CNMR.