Brazilia, Rusia, India, China, Africa de Sud… cele cinci țări membre ale grupului BRICS s-au réunit marți, pentru trei zile, la Johannesburg, în cadrul celui de-al 15-lea summit. Este prima lor întâlnire după pandemia Covid-19. Toate aceste țări pledează pentru o reechilibrare politică și economică în fața unei ordini internaționale pe care aceste țări o consideră a se află sub dominația Occidentului.
Ce obiective au liderii acestor state la reuniunea lor începută marți, 22 august: O consolidare a cuplului BRICS-Africa, o creștere economică accelerată, o dezvoltare durabilă și ideea membrilor grupului privind promovarea multilateralismului în plan internațional. Acest summit este un eveniment care în actualul context internațional nu poate fi ignorat. Toate afișele arborate încă de la aeroportul din Johannesburg conțin sloganul în formă de program care evocă aspirațiile BRICS și Africa, susține o creștere accelerată, o dezvoltare durabilă a acestor state, privind multilateralismul în plan internațional. Toate aceste state contestă o ordine politică și economică dominată de Occident. Nu sunt însă de acord asupra tuturor aspectelor acestui dosar, în special în ceea ce privește o posibilă lărgire a grupului, idee ce figurează în agenda dezbaterilor summitului actual.
Influența Chinei
Participanții la summit vor discuta, timp de trei zile, în paralel cu obiectivele grupului, și o ”secvență bilaterală”. Președintele sud-african Cyril Ramaphosa îl va primi în aceste zile, separat, pe președintele chinez Xi Jinping. Cei doi se cunosc foarte bine, întrucât în China a fost oficializată primirea Africii de Sud în BRICS. Apoi, liderul chinez va coprezida dialogul China-Africa, în marja summitului, cu numeroase țări care bat la ușa grupului BRICS.
”China”, scrie Xi Jinping într-o publicație din Beijing, ”va continua să acționeze în favoarea realizării de progrese substanțiale pe calea aderării Uniunii Africane la G20 încă din acest an și speră că țările africane și Uniunea Africană vor juca un rol mai important în afacerile internaționale și regionale”.
China își promovează propriul proiect vizând înlocuirea dolarului cu yuanul în schimburile comerciale, chiar dacă punerea în aplicare a acestui proiect va lua multă vreme. Unele informații de dinaintea summitului evocau posibilitatea acordării de către China unor țări africane de credite în devize locale.
Pentru India, acest summit este un prilej pentru a-și ilustra politica de ”multialiniere” Premierul Narendra Modi și-a întărit relațiile cu Statele Unite și cu Franța cu prilejul recentelor sale deplasări la Washington și Paris. Îl vedem acum la Johannesburg adept al ideii ”Sudului global”, pentru susținerea căruia se va întâlni separat cu Xi Jinping.
Absența lui Vladimir Putin
Summitul BRICS de la Johannesburg este marcat de absența lui Putin. Acesta se va exprima totuși prin videoconferință. Se știe că nu a făcut această deplasare deoarece riscă să fie arestat în virtutea mandatului de arestare emis de Curtea Penală Internațională în urma invadării Ucrainei. Interesant este însă faptul că niciuna dintre țările BRICS nu a condamnat vreodată invadarea Ucrainei, ceea ce creează impresia – doar impresia – că liderul rus nu ar fi izolat internațional.
Corespondenții agențiilor internaționale de presă remarcă faptul că președintele sud-african a încercat cu acest prilej, și el, să ilustreze faptul că țara sa are o influență în creștere pe continentul african, invitând mai multe zeci de țări africane să-și trimită reprezentanți la Johannesburg. Nu toți i-au făcut jocul, între aceștia aflându-se liderii Algeriei, RD Congo, Nigeria și Camerunul. Cea mai vie dezbatere din cadrul acestui summit, spun surse apropiate delegațiilor, va avea loc miercuri, axată pe probema lărgirii BRICS, opiniile fiind divizate între cei cinci fondatori ai grupului.