„Drumul Verde al Mătăsii ne poate ajuta să ieșim din fundăturile trecutului și să pornim pe o cale care aduce beneficii oamenilor și planetei”, a declarat Secretarului general al ONU, Antonio Guterres, în cadrul celui de-al treilea Forum pentru cooperarea internațională „Belt and Road”, organizat zilele trecute.
În ultimii zece ani, au fost construite centrale fotovoltaice, cel mai mare proiect eolian din Asia Centrală fiind situat în deșertul Gobi, iar o serie de hidrocentrale au fost construite pe cursul fluviilor din sudul Asiei. Aceste proiecte din cadrul inițiativei „Belt and Road” au atenuat penuria energie locală, au crescut utilizarea energiei curate și au oferit un sprijin puternic procesului de modernizare și dezvoltare a țărilor beneficiare.
În ultimii zece ani, China a înființat Alianța Internațională pentru Dezvoltare Verde „Belt and Road”, cu peste 150 de parteneri, în peste 40 de țări. Apoi, China a stabilit Parteneriatul de Energie „Belt and Road” cu 32 de țări și s-a angajat să nu construiască noi proiecte energetice pe cărbune.
Eric Solheim, vicepreședinte al Alianței Internaționale pentru Dezvoltarea Verde și fost Secretar general adjunct al Organizației Națiunilor Unite, a declarat că „în următorii zece ani, proiectele legate de inițiativa „Belt and Road” vor deveni cel mai important promotor mondial de energie verde”.
Nu cu mult timp în urmă, în Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), a fost pusă în funcțiune cea mai mare centrală solară din lume, construită de China, care poate reduce emisiile de carbon cu 2,4 milioane de tone pe an. Șeful proiectului a declarat că acest lucru înseamnă că Emiratele Arabe Unite s-au angajat la atingerea obiectivului emisii nete zero, până în 2050.