Rinichii au rolul de a filtra sângele, formează urina și o direcționează prin uretere. Iată care sunt cele mai frecvente cauze ale durerii renale:
- piatră la rinichi: se formează din acumularea de minerale sau reziduuri chimice în interiorul corpului. Pietrele pot fi la fel de mici precum firele de nisip, sau pot depăși mărimea unei perle. Dacă sunt mici, ele pot fi eliminate ușor din organism. Pietrele mai mari însă se pot bloca în tractul urinar și împiedică trecerea urinei, declanșând dureri severe (citește aici despre durerea de rinichi).
- infecția urinară: este o infecție care se manifestă de-a lungul tractului urinar și este cauzată de bacterii. Simptomele infecției urinare includ febră, urinare dureroasă, urină tulbure și oboseală generalizată.
- pielonefrita: este o infecție la rinichi care apare atunci când infecția vezicii urinare se extinde la rinichi. Persoanele care au diabet zaharat sau care au un blocaj pe tractul urinar sunt mai susceptabile de a suferi o infecție la rinichi. În unele situații, urina se întoarce de la vezică la rinichi, provocând infecții repetate și leziuni renale permanente.
- boala renală polichistică: este o afecțiune ereditară, chisturi umplute cu lichid se dezvoltă în interiorul rinichilor. Dacă aceste chisturi se măresc, rinichii cresc și ei în dimensiuni și în cele din urmă își pot pierde capacitatea de a funcționa.
- traume: leziuni fizice ale rinichilor pot fi provocate în urma practicării unor sporturi de contact, sau în urma unor accidente. Astfel de traumatisme pot provoca și o perturbare a fluxului sanguin normal la rinichi.
- cancer renal: carcinomul afectează în general persoanele cu vârsta de peste 65 de ani. Simptomele includ sânge în urină, durere poersistentă în spate sau lateral, sub coaste.
Factorii de risc ai durerii de rinichi
Factorii care cresc riscul unei dureri renale sunt:
- sexul feminin: uretra este mai scurtă la femei decât la bărbați, iar acest lucru înseamnă că bacteriile călătoresc mai ușor din afara corpului în vezica urinară. Odată ajunsă în vezică, infecția se poate răspândi la rinichi. În cazul gravidelor, riscul de infecție renală este crescut.
- blocajul tractului urinar: orice element care încetinește fluxul de urină sau face mai dificilă golirea completă a vezicii urinare poate crește riscul de infecție renală și durere.
- slăbirea sistemului imunitar: există anumite afecțiuni precum diabetul zaharat și infecția HIV care slăbesc sistemul imunitar. Sunt și medicamente care reduc imunitatea și care favorizează apariția durerii.
- leziunea nervilor din jurul vezicii urinare: leziunile nervoase sau ale măduvei spinării pot bloca infecția la nivelul vezicii urinare, dar infecția se poate deplasa la rinichi și pot apărea dureri.
- folosirea unui cateter urinar: cateterul este un tub folosit pentru a drena urina din vezica urinară. Cateterul este folosit mai ales după o intervenție chirurgicală, sau pentru un test de diagnostic.
Complicațiile durerilor de rinichi
Durerile de rinichi care apar ca urmare a unor afecțiuni renale pot duce la complicații potențial grave:
- cicatrizarea rinichilor: se poate ajunge la boli cronice de rinichi, hipertensiune arterială, insuficiență renală.
- afectarea sângelui: rinichii filtrează deșeurile din sânge și returnează sângele filtrat în restul corpului. Infecția renală poate determina răspândirea bacteriilor în sânge.
- complicațiile sarcinii: infecția renală și durerea la nivelul rinichilor pot apărea în timpul sarcinii, iar acest lucru crește riscul de a avea un copil cu o greutate mică la naștere.
Cum se previn afecțiunile renale
Se poate reduce riscul unei afecțiuni renale. Femeile mai ales pot reduce riscul de durere de rinichi și infecție a tractului urinar dacă:
- beau lichide, în special apă: fluidele ajută la eliminarea bacteriilor din organism la urinare;
- urinează imediat ce apare nevoia;
- golesc vezica urinară după actul sexual: urinarea cât mai curând posibil după un act sexual ajută la eliminarea bacteriilor din uretră, ceea ce scade riscul de infecție;
- evită utilizarea produselor parfumate în zona genitală. Chiar și dușurile prea îndelungate pot fi iritante.