Divorțul marchează desfacerea legală a căsătoriei și, după caz, aduce în discuție o serie de aspecte legale, de la custodia copiilor, pensia alimentară și împărțirea bunurilor. În România, divorțul poate fi inițiat din diverse motive și se poate realiza amiabil sau prin instanță, în funcție de acordul între soți asupra desfacerii căsătoriei și a celorlalte aspecte adiacente, mai ales când sunt implicați și copii minori.
Procedura de Divorț
Procedura de divorț urmează diferite trasee în funcție de modul de desfacere a căsătoriei. Dacă nu există copii minori, iar ambii soți își doresc divorțul, procesul poate fi gestionat administrativ, prin intermediul ofițerului de stare civilă competent. Dacă soții cad de acord inclusiv cu privire la soarta copiilor minori implicați, procedura divorțului poate fi parcursă în fața unui notar public. În ambele cazuri, soții depun cererea de divorț împreună, iar documentele necesare includ actele de identitate ale soților și certificatul de căsătorie iar, dacă e cazul, în fața notarului public, certificatele de naștere ale copiilor minori ai soților.
Când nu există un consens cu privire la totalitatea aspectelor pe care le implică desfacerea căsătoriei, divorțul se soluționează la instanța judecătorească. În acest caz, de regulă, cererea se depune la judecătoria din circumscripția ultimei locuințe comune a soților, iar documentația necesară include, pe lângă acțiunea de divorț propriu-zisă, aceleași documente mai sus indicate, plus alte înscrisuri și mijloace materiale de probă care să probeze și să susțină cererile părților.
În contextul unui divorț, legile sunt concepute pentru a trata egal soții, însă există aspecte specifice care pot influența desfășurarea procesului în funcție de situația particulară a fiecărui soț. Este important pentru femei să cunoască drepturile pe care le au în această situație:
- Custodia copiilor: Femeile au dreptul la custodia comună sau exclusivă, în funcție de interesul superior al copilului. Chiar dacă acest drept îi este conferit și tatălui, tendința jurisprudențială este de a stabili locuința copiilor minori alături de mama lor, pe baza relației de afectivitate și a implicării unei mame în viața minorilor, în timp ce autoritatea părintească se va exercita în comun, de către ambii părinți.
- Pensie alimentară: Dacă locuința copiilor a fost stabilită alături de mamă, pentru creșterea și educarea minorilor, aceasta are dreptul să solicite tatălui o pensie alimentară, al cărei cuantum legal diferă în funcție de numărul copiilor, prin raportare la venitul lunar obținut de către tată. De asemenea, în anumite condiții, poate solicita și sprijin financiar pentru propriul trai, în funcție de culpa desfacerii căsătoriei și durata acesteia.
- Partajul bunurilor: De regulă, bunurile comune dobândite în timpul căsătoriei se împart în mod egal la partaj, în lipsa unor prevederi contractuale prenupțiale, ori a unor pretenții diferite din partea soților. Astfel, în măsura în care unul dintre soți apreciază că nu a existat o contribuție proporțională la dobândirea bunurilor, poate învesti instanța de judecată cu o cerere prin care să solicite partajarea bunurilor în cote distincte.
- Numele după divorț: Pentru motive întemeiate, femeile pot solicita păstrarea numelui de familie dobândit prin căsătorie, sau pot alege să revină la numele purtat anterior.
Implicații și Drepturi Adiționale
Indiferent de gen, soții pot beneficia de:
- Dreptul la locuință: Funcție de nevoile copiilor și ale părintelui cu care aceștia locuiesc, dreptul de folosință a locuinței comune poate fi acordat unuia dintre soți.
- Program de vizită: În lipsa unor cazuri excepționale, chiar dacă părintele este decăzut din dreptul de a-și exercita autoritatea părintească, în favoarea acestuia se poate stabili un program de legături personale cu minorii, în vederea dezvoltării armonioase a acestora.
Divorțul este un proces complex care necesită o înțelegere clară a drepturilor și obligațiilor fiecărei părți implicate. Este esențial ca soții să fie bine informați și să beneficieze de asistența unui avocat divorț Cluj pentru a asigura că toate deciziile sunt luate în mod echitabil și în conformitate cu legea. Această asistență juridică poate ajuta la evitarea complicațiilor legale și poate facilita o tranziție mai lină prin acest capitol dificil.