Theresa May le cere deputaților britanici să-și exprime din nou votul asupra acordului de retragere din UE până miercurea viitoare. Dacă vor refuza din nou să-l aprobe, domnia sa amenință cu o cerere către Bruxelles de a amâna data divorțului ce va constrânge Marea Britanie la organizarea alegrilor europarlamentare.
După votul de miercuri, situația acordului Brexit este următoarea: fie va fi adoptat și în acest caz dna May va cere liderilor europeni o amânare a Brexitului «scurtă, limitată și tehnică», până cel mai târziu 30 iunie, fie va fi din nou rezpins și amânarea plecării din UE va trebui prelungită dincolo de data mai sus menționată, concomitent având loc încheierea mandatului actualului Parlament european. Cu alte cuvinte, o astfel de situație va impune Regatului Unit organizarea alegerilor europarlamentare de la sfârșitul lunii mai.
Totul sau nimic
Cu doar 15 zile înaintea intrării în vigoare a Brexitului, premierul britanic încearcă soluția «totul sau nimic». Promițând deputaților britanici supunerea, joi 14 martie, la vot a prelungirii datei Brexitului, ea îi pune în fața unor dificile responsabilități, cu speranța că-i va putea forța să aprobe în cele din urmă acordul de plecare din UE realizat de ea cu Bruxellesul până la summitul european de joia viitoare, la Bruxelles.
Intensă preocupare la sesiunea Parlamentului European de la Strasbourg pe tema Brexitului
Miercuri, eurodeputații prezenți la sesiunea plenară de la Strasbourg au fost antrenați în vii dezbateri privind prelungirea, repetarea voturilor asupra acordului de divorț și chiar complicarea pe parcursul mult prea indelungatelor negocieri vizând plecarea Regatului Unit din UE. Un proces fără sfârșit și fără a cunoaște cu exactitate ce doresc partenerii britanici – această era în esență ideea predominantă a dezbaterilor din PE.
Responsabilitatea britanicilor
«Ne aflăm în mâinile Parlamentului britanic. El trebuie să ne spună ce trebuie făcut, încotro trebuie să mergem», repeta miercuri dimineață vice-președintele Comisiei Europene Frans Timmermans în hemiciclul de la Strasbourg. «În impasul în care se află aceste negocieri, prim responsabilitate revine Regatului Unit», a declarat la rândul său miercuri dimineață Michel Barnier, negociatorul șef al Brexitului din partea europenilor. «Momentul actual este foarte grav… Riscul unui Brexit fără acord nu a fost niciodată atât de mare ca acum. Recomand să nu fie subestimat acest risc și nici consecințele lui», a prevenit Barnier parlamentarii europeni. Domnia sa a venit în fața eurodeputaților cu cele 600 pagini ale acordului Brexit încheiat și ulterior îmbunătățit cu guvernul britanic, prin dna May. «Dacă Regatul Unit dorește în continuare să părăsească UE, dacă dorește să plece în mod ordonat, atunci acest acord pe care l-am negociat vreme de un an și jumătate cu Theresa May este unicul disponibil», a subliniat Michel Barnier, fluturând uriașul pachet cu cele 600 file ale acordului.»Noi, a avertizat Barnier, nu dorim un Brexit fără acord, am lucrat în permanenţă pentru a ajunge la un acord. Suntem însă pregătiţi să înfruntăm actuala situație». Câteva minute mai târziu, hemiciclul plin la refuz de eurodeputați , plus asistenţi, vizitatori, au adoptat o serie de măsuri urgente pentru limitarea unui eventual Brexit fără acord.