16.5 C
București
marți, 29 septembrie

Michel Aoun: Exploziile, cauzate de “neglijență” sau de o “intervenție exterioară”. Este refuzată o anchetă internaţională

Este pentru prima oară când președintele libanez, Michel Aoun, a evocat în fața jurnaliștilor ipoteza provocării exploziilor din portul Beirut de “o rachetă sau o bombă”. Într-o conferință de presă ținută vineri, președintele libanez a evocat de asemenea existența în Liban a unui regim politic “paralizat”.

Michel Aoun a respins însă orice anchetă internațională, propusă de Emmanuel Macron cu prilejul vizitei sale la Beirut. Președintele libanez consideră că o astfel de anchetă “nu ar face decât să dilueze adevărul”.

Pe de altă parte, liderul mișcării libaneze a Hezbollah, Hassan Nasrallah, a negat categoric că organizația sa ar fi posedat un depozit cu arme în portul Beirut. “Neg în totalitate și categoric că în port s-ar fi aflat ceva ce ne aparținea. Nici arme, nici rachete, nici o bombă, cartuș sau nitrat de amoniu”, a insistat în declarația sa liderul Hezbollah, referindu-se la informații în acest sens care au circulat în presă sau în opinia publică în ultimele zile.

Ancheta desfășurată de autoritățile libaneze continuă în ritm rapid

Surse informate din Beirut, citate de corespondenții agențiilor de presă, au relatat că investigațiile declanșate pentru determinarea cauzelor exploziilor de marți “continuă activ”, termenul de cinci zile dat anchetatorilor pentru a prezenta concluziile este aproape de sfârșit (această sâmbătă). Președintele libanez Michel Aoun a declarat presei că, în anchetă, “nu a fost înlăturată nicio pistă”. S-a anunțat de asemenea că până acum, în cadrul anchetei, au fost arestate 19 persoane, între ele figurând directorul portului Beirut și numeroși funcționari din serviciul vamal. Toți sunt audiați sub supravegherea poliției militare și a armatei libaneze. Excluzând orice anchetă internațională, președintele Aoun a solicitat, în schimb, imaginile recuperate prin satelit de la locul exploziilor.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW