Genunchiul este cel de mai des supus întinderilor de ligamente, fiind o zonă foarte expusă în timpul activităților fizice.
Dincolo de întinderile de ligamente poți experimenta probleme mai serioase, cum ar fi un menisc rupt, în urma unei căzături sau a purtării echipamentelor nepotrivite. Întinderile de ligamente pot fi remediate cu ajutorul tratamentelor moderne, recomandate de medicul ortoped.
Grade de severitate a întinderilor de ligamente la genunchi
Există mai multe grade de severitate pentru intindere ligamente genunchi, iar medicul va stabili, după o evaluare, cu care dintre ele te confrunți:
- Gradul 1: ligamentele sunt foarte puțin rupte;
- Gradul 2: ligamentele sunt parțial rupte, dar nu pe întreaga suprafață;
- Gradul 3: ligamentele sunt complet rupte, iar întinderea de ligament se transformă în ruptură de ligament.
Simptome ale întinderilor de ligamente la genunchi
Cele mai comune simptome care pot apărea atunci când ai o întindere de ligament sunt următoarele:
- Durere la nivelul zonei afectate, în special în zona laterală a genunchiului. Nivelul de durere poate să crească atunci când te miști sau încerci să folosești genunchiul.
- Zona afectată se umflă.
- Instabilitate (simți că “ți-a sărit genunchiul” sau că acesta este instabil).
- Distanța pe care te poți deplasa este redusă (atunci când încerci să te miști simți durere sau dificultate de a parcurge o distanță mai lungă).
Opțiuni de tratament modern al întinderilor de ligamente la genunchi
Una dintre cele mai moderne opțiuni de tratament pentru întinderile de ligamente la genunchi este metoda R.I.C.E. Aceasta presupune următoarele etape:
- Odihnă (rest) – evită ridicarea de greutăți astfel încât să eviți agravarea întinderii;
- Gheață (ice) – pune gheață pe zona afectată la fiecare 20 de minute, de câteva ori pe zi;
- Compresie – folosește fașă elastică sau o genunchieră pentru a oferi suport genunchiului;
- Ridicare (elevation) – menține genunchiul ridicat peste nivelul inimii pentru a preveni umflarea zonei.
Așa cum se întâmplă și în cazul unei dureri de umar, medicul va recomanda și un medicament potrivit pentru a reduce durerea și inflamația provocată de întinderea de ligament de la genunchi. În acest caz, este important să respecți recomandările medicului în privința frecvenței și a perioadei de administrare. Dacă medicul consideră că este necesar, acesta îți poate recomanda și anumite exerciții fizice pentru a preveni rigiditatea și a îmbunătăți mobilitatea.
Alte tehnici moderne de tratament pentru întinderile de ligamente la genunchi includ:
- Crioterapie – această terapie folosește dispozitive care oferă o senzație de răcire consistentă și controlată pentru a reduce durerea și inflamația;
- Stimulare electrică – cele mai moderne tehnici sunt stimularea nervoasă electrică transcutanată sau neuromusculară. În acest mod, vei beneficia de reducerea durerii și stimularea contracțiilor musculare, pentru a preveni atrofia musculară;
- Injecții cu plasmă – aceste injecții ajută la reducerea timpului de vindecare și la regenerarea țesutului.
Întinderile de ligamente la genunchi sunt dureroase și pot produce o stare de anxietate atunci când mobilitatea este redusă. Acesta este un risc la care te supui atunci când practici un sport sau ai activitate fizică regulată. Vestea bună este că în majoritatea cazurilor te poți recupera acasă și nu vei avea o perioadă foarte lungă de pauză.