Mariana BUTNARIU (gds.ro)
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski urmează să prezinte președintelui Joe Biden ceea ce a numit „planul său de victorie”. Zelenski efectuează o vizită în SUA săptămâna aceasta.
După întâlnirea cu Biden, Zelenski a spus că intenționează să o prezinte Congresului și celor doi candidați la alegerile din SUA – vicepreședintele Kamala Harris și fostul președinte Donald Trump.
Trump a criticat anterior sprijinul SUA pentru Ucraina și și-a exprimat susținerea pentru președintele rus Vladimir Putin. Trump a spus că „probabil” se va întâlni cu Zelenski, potrivit BBC.
Vizita președintelui ucrainean în SUA coincide cu eforturile Casei Albe de a pregăti un nou pachet de ajutor militar de 375 de milioane de dolari pentru Ucraina.
Planul de victorie
„Toamna aceasta va determina viitorul acestui război”, a spus Zelenski într-o postare pe X. Într-o declarație dinaintea vizitei, liderul ucrainean a anticipat trei elemente ale acestui plan de victorie.
El a enumerat alte donații de arme pentru armată, eforturile diplomatice de a forța Rusia la pace și de a trage Moscova la răspundere pentru invazia pe scară largă a țării sale în 2022.
Ucraina a cerut de luni de zile SUA, Regatului Unit și altor aliați occidentali să reducă restricțiile privind utilizarea rachetelor cu rază lungă de acțiune, astfel încât să poată lovi ținte în Rusia despre care Kievul spune că sunt folosite pentru a lansa atacuri.
La începutul lunii septembrie, Putin a avertizat țările occidentale că va considera loviturile cu rachete cu rază lungă de acțiune drept „participare directă” a alianței militare NATO la război.
Întrebat duminică de reporteri dacă a luat o decizie de a permite Ucrainei să folosească arme cu rază lungă fabricate din SUA, președintele Biden a răspuns „nu”.
Ce arme oferă Marea Britanie și alte țări Ucrainei?
Trump și-a semnalat anterior propriul plan de a pune capăt războiului „în termen de 24 de ore” dacă va fi ales în noiembrie, dar nu a oferit alte detalii decât să eticheteze sprijinul SUA pentru Ucraina drept o risipă de bani.
Potrivit premierului Ungariei Viktor Orban, care s-a întâlnit cu Trump în martie, fostul președinte a spus că „nu va da un ban în războiul Ucraina-Rusia. De aceea războiul se va termina”.
Declarația lui Zelensky și-a exprimat, de asemenea, recunoștința pentru sprijinul aliaților Ucrainei de până acum, evidențiind SUA în special drept „suportul său principal”.
SUA au fost cel mai mare donator străin al Ucrainei și până în prezent au oferit 56 de miliarde de dolari pentru apărarea Ucrainei.
„Mulțumesc fiecărei națiuni și fiecărui lider care a simțit că acest război, războiul Rusiei împotriva Ucrainei, este mult mai mult decât doar soarta poporului nostru ucrainean”, a spus el.
În urma vizitei sale la Washington, Zelenski este de așteptat să se îndrepte la New York și ONU, unde este așteptat să participe marți la o reuniune a Consiliului de Securitate și să susțină miercuri un discurs la Adunarea Generală.
Mascariciul asta de agent cia, cersetorul cersenski, un milog, isi face iluzii de victorie si incearca sa vanda iluziile astea stapanilor sai😝😝😝. Ba mascariciule, nu stiu de ce patriotul Putin nu i lasa pe stapanii tai pe intuneric, o nucleara detonata in spatiu ca sa se termine cu satelitii, spion sau nu si o taietura simpla a cablurilor de fibra optica transatlantice. Apoi sabotarea conductelor de gaze si petrol norvegiene,facuta sigur de iran, Coreea de Nord, venezuela, cuba, ceva ordine date fostilor sateliti sa nu mai vanda petrol si hidrocarburi nimanui si moooooieeeeer😝😝😝
Zelenski a crezut ca razboiul cu Rusia se va termina in 2 saptamani, precum s-a terminat razboiul din Georgia (Gruzia).
Acum a cam bagat-o pe maneca si singura lui preocupare a ramas iesirea „cu fata curata” din incurcatura.
Multe facute si nefacute s-au intamplat in Ucraina dupa revolutia colorata din 2014, cand fortele pro-occidentale au preluat puterea fara alegeri (presa rusa sustinea ca protestatarii din piata Maidan erau finantati cu 1.000.000 dolari pe zi).
Cercetand mai in amanunt drumul spre Occident a diverselor foste republici sovietice am aflat ca in tarile baltice a functionat un regim de apartheid dupa 1991: locuitorii rusofoni (care aveau procente ingrijorator de mari) au fost lipsiti de cetatenia noilor tari baltice si nu au avut drept de vot la primele alegeri „libere”. Bineinteles ca nu s-a sinchisit nimeni din Europa de acest mic „detaliu”.
Pe internet, daca stii ce sa cauti, gasesti lucruri despre care presa mainstream nu discuta:
https://en.wikipedia.org/wiki/1993_Latvian_parliamentary_election#:~:text=Parliamentary%20elections%20were%20held%20in,independence%20was%20restored%20in%201991.
Mai vreti una?
Provincia Kosovo si-a declarat independenta in 1990 si nu a fost bagata in seama de nimeni:
https://en.wikipedia.org/wiki/Republic_of_Kosova