Riscul ca armamentul nuclear să fie folosit n-a fost niciodată mai mare, de la Al Doilea Război Mondial și până acum, a spus un expert în securitate din ONU, marți, subliniind că proliferarea acestui tip de arsenal este o problemă „urgentă”, și făcând apel ca lumea să o ia mai în serios, potrivit euronews.com.
Renata Dwan, directoarea Institutului de cercetare a dezarmării din cadrul ONU, a explicat că toate statele cu capacități nucleare au demarat programe de modernizare a sectorului, motiv pentru care peisajul de control al armamentului se schimbă – în mare parte, din cauza competiției dintre China și SUA.
Totodată, acordurile tradiționale privind controlul armamentelor sunt din ce în ce mai erodate din cauza emergenței unor noi tipuri de război – crescând prevalența grupurilor înarmate, dar și a sectoarelor armate private, ceea ce a condus la diluarea graniței dintre ofensivă și defensivă.
Cu discuțiile despre dezarmare în impas de vreo două decenii, 122 de țări au semnat Tratatul privind interzicerea armelor nucleare (premiat pentru pace cu Nobel în 2017), în mare parte din frustrare, precum și pentru că înțeleg riscurile.
„Cred că este legitim un apel la admiterea – și aceasta a fost cumva omisă din acoperirea mediatică asupra subiectului – că riscurile unui război nuclear sunt mari în mod deosebit acum, dar și că riscurile folosirii armelor nucleare, din motivele pe care le-am indicat deja, sunt mai mari acum decât au fost vreodată de la Al Doilea Război Mondial”, a spus Dwan.
Ape prefacute in sange: batalii dea lungul miilor de ani, razboaie, revolutii, manifestatii, conflicte politice, divorturi, certuri in familie, certuri intre prieteni etc.