Favoriții pentru postul de președinte al Comisiei Europene au fost pur și simplu scoși din discuții la reuniunea șefilor de stat și de guvern de joi, la Bruxelles, în lipsa unui acord între partenerii europeni. Un summit de criză urmează să aibă loc la 30 iunie.
Nici un consens nu s-a degajat joi, în prima zi a întâlnirii de la Bruxelles a liderilor statelor membre ale UE privind succesorul lui Jean-Claude Juncker la președinția Comisiei Europene. Joi noaptea, târziu, Donald Tusk, încă președinte al Consiliului European, a făcut anunțul potrivit căruia un summit de criză va avea loc la 30 iunie. «Nu a existat majoritate în privința niciunui candidat, a spus Tusk. Ne vom reîntâlni pe 30 iunie și până atunci voi continua consultările».
Donald Tusk, prudent
Corespondenții de presă aflați în aceste zile la Bruxelles relatează că și slabele speranțe că se va ajunge la o soluție în chestiunea succesorului lui Juncker au fost calmate de Donald Tusk după întrevederea prealabilă avută cu Emmanuel Macron și Angela Merkel. «Ieri», a spus Tusk, «am fost prudent optimist. Astăzi (joi – nn) sunt mult mai prudent decât optimist». Este deja cunoscut faptul că Emmanuel Macron refuză numirea preferatului dnei Merkel, germanul Manfred Weber (46 de ani) la conducerea Comisiei Europene, candidat desemnat de Partidul Popular European, câștigătorul de fapt al alegerilor europarlamentare din 26 mai. Summitul de joi s-a deschis cu «o palmă» dată dnei Merkel de către liderii grupurilor europarlamentare Renew Europe (centrist) și cel al Social-Democraților. Aceștia i-au spus direct doamnei Merkel că nu vor susține candidatura lui Manfred Weber, ceea ce a însemnat un adio dat speranței că acesta să întrunească o majoritate necesară preluării președinției Comisiei Europene. Este știut că cel ce-i va succeda lui Juncker are nevoie de susținerea a 21 din cei 28 lideri europeni și o majoritate de cel puțin 376 voturi în PE. Emmanuel Macron a declarat joi, la capătul discuțiilor privind succesorul lui Juncker, că nu are sentimentul unui eșec, dar numele celor trei candidați, capi de liste ale grupurilor europarlamentare au fost excluse… Au fost testate de către Donald Tusk, care a constatat că niciunul nu întrunește majoritate de voturi. Există însă alți doi candidați, respectiv socialistul Frans Timmermans și daneză liberal-centristă Margrethe Vestager din prtea grupului Renew Europe. Angela Merkel a luat act de acest blocaj și a anunțat că se va consulta cu partenerii alianței PPE, în special în urmă refuzului categoric exprimat de socialiști și centristii Renew Europe de a-l susține pe Weber.
O posibilă repartizare a posturilor importante ale UE
Mai mulți responsabili europeni au declarat corespondentului AFP (citat de «Le Point») că PPE, majoritar în Parlamentul European, revendică președinția Comisiei Europene. O exigență de fapt necontestată, dar nimeni nu este de acord cu candidatul german Manfred Weber, ci cu un alt reprezentant al PPE. Liberalii doresc președinția Consiliului European, iar socialiștii – postul de șef al diplomației europene. Ei aspiră și la președinția Parlamentului European, mandatul de cinci ani urmând a fi împărțit cu grupul Verzilor.
Un acord asupra succesorului lui Juncker trebuie realizat înainte de 2 iulie, ziua în care sesiunea inaugurală a noului PE va trebui să aleagă rapid noul președinte al Comisiei Europene, decizie absolut necesară pentru gestionarea Brexitului, mai ales dacă Boris Johnson devine prim ministru al Regatului Unit. Nu este exclus ca discuțiile vizând desemnarea noului președinte al Comisiei Europene să continue și în marja summitului G20 ce va avea loc la Osaka în zilele de 28 și 29 iunie.