Noi subiecte de conflict au apărut între liderii celor două formațiuni politice italiene din alianța la guvernare, respectiv Liga (extrema dreaptă) și Mișcarea celor 5 Stele (M5S, antisistem). Campania pentru alegerile europene de la sfârșitul lunii mai a «săpat» deja o fosă între ele, iar rezultatul scrutinului a inversat raportul de forțe dintre cele două partide. M5S a pierdut multe voturi, ajungând de la 32,5% din voturile la legislative din luna martie, la 17% la europene, în timp ce Liga condusă de Salvini a sărit de la 17% la 34%.
În privința unor dovezi deocamdată neconfirmate cum că Salvini a primit finanțări ilegale din partea Rusiei, atacurile împotriva sa merg până la a i se cere demisia. Fostul premier italian Enrico Letta spune că Matteo Salvini ar trebui să demisioneze, întrucât «a devenit clar că el își propune să fie coloana a cincea rusă împotriva Europei».
Presa italiană din ultimele zile, citată de corespondentul permanent la Roma al ziarului «Les Echos», semnalează un serios subiect de polemică: Salvini este suspectat că ar fi primit finanțări ilegale din partea Kremlinului pentru susținerea campaniei în vederea alegerilor europarlamentare. La baza acestei acuzații se află o înregistrare ce demonstrează realizarea de contacte cu oficiali ruși de către unii apropiați ai ministrului de Interne, Matteo Salvini.
«Moscopoli», versiune italiană a Rusiagate
Parchetul din Milano a deschis o anchetă pentru «corupție internațională» și l-a convocat pe Gianluca Savoini, omul de încredere al lui Matteo Salvini, pentru a-l interoga asupra raporturilor sale cu Rusia. Autosesizarea parchetului a intervenit după ce pe site-ul american «BuzzFeed» a apărut înregistrarea unei convorbiri ce a avut loc la hotelul Metropol din Moscova, la 18 octombrie anul trecut. Trei ruși și trei italieni, între care și Gianluca Savoini, ar fi discutat între altele și despre căile de «aprofundare a legăturilor financiare». Concret, un sistem de intermediere privind livrări de petrol gigantului energetic ENI ce urma să «degaje» circa 65 milioane de dolari, din care să fie finanţată și campania pentru alegerile europene ale Ligii. Liga promitea «să schimbe Europa» , să o determine la renunțarea sancțiunilor economice adoptate de Bruxelles contra Moscovei din cauza conflictului ucrainean. Nu se știe dacă tranzacția a fost perfectată, dar polemica pe această temă ia proporții în Italia. Matteo Salvini, după ce inițial a negat că-l cunoaște pe Gianluca Savoini, nu a mai putut nega evidențele. Cine este acesta? Salvini l-a întâlnit în 1992. Este un fost jurnalist cu simpatii neofasciste, care i-a servit drept intermediar, via asociația sa culturală Lombardia-Rusia. Fotografii edificatoare au fost etalate în ultimele zile în presa italiană: cele făcute în Piața Roșie din Moscova, cu Matteo Salvini la masa negocierilor cu Putin, în luna octombrie anul trecut, sau cea făcută la recepția de la începutul acestei luni la Roma, în cursul vizitei lui Vladimir Putin în Italia.
Opoziția îi cere lui Salvini, dar și vicepremierului să dea explicații. «Nu am primit niciodată vreun euro, o rublă, un dolar sau un litru de votcă drept finanțare», a declarat scandalizat Matteo Salvini, avertizând că ancheta nu va duce la niciun rezultat. A invocat însă, drept justificare, faptul că «raporturile cu Rusia sunt fundamentale», că «Putin este un mare om de stat» și că «pentru Europa este preferabil să dialogheze cu Moscova decât să intre în mâinile Chinei…Vina mea este că doresc relații bune cu Rusia». Analiști politici și economici italieni reamintesc, legat de rădăcinile acestui scandal, că există elemente, date ce nu pot fi uitate sau neglijate. Italia a avut partidul comunist cel mai puternic din Europa occidentală. Apoi: înaintea adoptării sancțiunilor UE împotriva Moscovei, Roma era cel de-al patrulea partener comercial al Rusiei și al treilea dintre țările membre ale UE, schimburile lor comerciale atingând 37 miliarde de euro anual. Salvini invocă facilitățile create grație «prieteniei solide» dintre Sivio Berlusconi și Vladimir Putin. Salvini își exprimă deschis stima pe care o are față de președintele rus ca om de stat.
Cum este însă cu informațiile apărute în legătură cu finanțări ilegale primite din partea Kremlinului?
Este întrebarea la care parlamentarii italieni doresc un răspuns, iar Salvini refuză, deocamdată, să se prezinte pentru a le explica, afirmând că este vorba de «bârfe fanteziste». Ceea ce nu cred nici premierul Giuseppe Conta, nici directorul serviciilor de informații italiene. Acesta din urmă a susținut recent, în cadrul unei audieri parlamentare, că «operațiunile de influențare ale Rusiei în peninsulă datează de mai multă vreme și nu au încetat niciodată, reprezentând un pericol pentru securitatea Italiei». Mai mult, în opinia fostului premier italian Enrico Letta, Matteo Salvini ar trebui să demisioneze, întrucât «a devenit clar că el își propune să fie coloana a cincea rusă împotriva Europei».