Deteriorarea stării de sănătate a angajaților devine o provocare pentru companii care au nevoie de instrumentele potrivite pentru a preveni și a-i combate efectele. Depresia și anxietatea, creșterea problemelor comune de sănătate mintală conduc către prezenteism: angajații vin la muncă dar sunt mult prea afectați de stress pentru a avea un randament maxim, arată un articol Mercer Marsh Benefits.
Potrivit Mental Health at Work, studiu derulat de Mercer în anul 2018 în Marea Britanie, 61% dintre angajați au prezentat probleme de sănătate mintală cauzate de locul de muncă sau în care serviciul era un factor asociat acestor probleme. Unul din trei angajați a fost diagnosticat oficial cu o problemă de sănătate mintală.
Constatăm o legătură directă între sănătatea mintală și siguranța/securitatea financiară, impactul calităților managerului direct și a mediului de lucru, indiferent de dimensiunea companiei.
Tot mai multe persoane consideră că organizația lor susține rezolvarea problemelor de sănătate mintală.
Managerii nu au competența și cunoștințele necesare pentru a-și sprijini eficient angajații.
Mai puțin de jumătate dintre angajați s-ar simți încrezători să discute cu superiorii eventualele probleme de sănătate mintală.
Majoritatea managerilor consideră că au susținut și au făcut tot ce au putut pentru a-i sprijini pe angajații cu probleme de sănătate mintală. Din păcate, cea mai mare barieră în furnizarea sprijinului este dată de lipsa de pregătire.
Cei mai mulți angajați cu probleme de sănătate mintală nu caută sprijin la locul de muncă.
„Nesiguranța financiară și presiunea mediului de lucru converg către accentuarea problemelor de sănătate mintală în rândul angajaților. Companiile trebuie să dezvolte strategii coerente care să vizeze atât implementarea programelor de beneficii pentru a spori siguranța financiara a angajaților, cât și să urmărească implementarea programelor de tip EAP (Employee Assistance Program) pentru a adresa direct problemele de sănătate mintală” consideră Silvia Dumitrescu, Manager, Mercer Marsh Benefits, România.
Unul dintre cele mai intalnite beneficii de protecție financiară acordat de angajatorii Români este reprezentat de asigurările private de sănătate. Programele de beneficii medicale asigură angajaților protecția financiară pentru costurile cu serviciile medicale preluând din presiunea financiară.
Ca măsură directă pentru rezolvarea problemelor de sănătate mintală, angajatorii au la dispoziție, și în România, implementarea programelor de tip EAP – Employee Assistance Program. Ele îmbină sprijinul acordat de către angajator (care finanțează accesul propriilor angajați la această facilitate) cu garanția exsitenței unei terțe părți care, în condiții de confidențialitate, oferă asistență angajaților cu dificultăți. În plus, mai există un avantaj: depășesc reținerile angajaților în a discuta despre problemele de sănătate mintală și compensează lipsa pregătirii adecvate din partea managerilor de a gestiona astfel de situații.