Guvernul primului ministru britanic Boris Johnson a pierdut marți, în prima zi a sesiunii din această toamnă a parlamentului, majoritatea absolută care, oricum, nu depindea decât de un singur vot. «Drama» a avut loc după ce deputatul conservator Phillip Lee a trecut la Partidul liberal-democrat, cunoscut ca eurofil. «Guvernul conservator» , afirmă Phillip Lee într-un comunicat în care își explică decizia luată, «urmărește într-o manieră agresivă ajungerea la un Brexit cu consecințe păgubitoare… El pune în pericol vieți și amenință în manieră nejustificată integritatea Regatului Unit».
Deputații britanici ostili unui Brexit fără acord, relatează din Londra jurnaliștii de la Reuters, încearcă să profite de reluarea, marți, fie și numai pentru câteva zile, a lucrărilor parlamentului, pentru a încerca să-i forțeze mâna lui Johnson pentru evitarea unui Brexit fără un acord privind relațiile viitoare cu europenii. Din momentul în care a devenit prim-ministru în locul Theresei May, la 24 iulie, Boris Johnson repetă fără încetare că Regatul Unit va părăsi «cu orice preţ» Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără un acord negociat cu Bruxellesul, indiferent de consecințele unui astfel de pas. Această perspectivă provoacă o serioasă neliniște Partidului laburist aflat în opoziție, dar și oponenților din propriul Partid conservator, alarmat în mod justificat de posibilele consecințe economice și financiare ale unui Brexit fără acord. În după-amiaza zilei de marți, parlamentarii ostili Brexitului fără acord, laburiști, conservatori sau din alte formațiuni politice prezente în parlament au prezentat spre dezbatere urgentă o moțiune privind retragerea din Uniunea Europeană. Președintele Camerei Comunelor, John Bercow, urma să se pronunțe ceva mai târziu asupra oportunității de a se da curs dezbaterii moțiunii respective, urmată de adoptarea unei legi care să împiedice ieșirea din UE chiar și fără acord. A nu se uita, însă, că Boris Johnson avertizase încă de luni că nu va ezita să convoace alegeri anticipate la 14 octombrie în cazul în care parlamentul îi va dicta conduita și a exclus ideea amânării datei Brexitului. Pentru o reușită în confruntarea cu opozanții, are nevoie de o majoritate calificată de două treimi din voturile celor 650 de deputați membri ai Camerei Comunelor.
Liderul laburist, Corbyn, crede în înfrângerea lui Johnson
Jeremy Corbyn, liderul opoziției laburiste, prezent la o reuniune cu reprezentanții altor partide opuse perspectivei unui divorț fără acord, și-a exprimat încrederea că va dispune de suficiente voturi pentru a obține amânarea datei plecării Regatului Unit din UE și – deși expus unor riscuri politice importante – se declară gata și de alegeri anticipate. Reuniunea, a ținut să sublinieze Corbyn, s-a desfășurat foarte bine, conferindu-i speranța că va fi blocat Brexitul fără acord.
Șeful diplomației franceze: scenariul unui Brexit fără acord este «cel mai probabil»
Ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a declarat marți în fața Asociației presei diplomatice din Paris că o plecare fără acord a Regatului Unit din UE pare a fi scenariul «cel mai probabil». În opinia sa, «în mod inevitabil vor exista inconveniente, vor exista subiecte de tensiuni… Totul va depinde de asemenea de maniera în care Regatul Unit va traduce acest ”fără acord”. Orice ar fi, la un moment dat vor fi necesare discuții». Și Le Drian a reiterat opoziția Franței față de o nouă amânare a Brexitului, programat pentru 31 octombrie. O nuanţă interesantă: «În stadiul actual al lucrurilor», spune Le Drian, «chestiunea amânării nu se pune, notând că datele problemei se mai pot schimba, mai ales dacă în Regatul Unit au loc alegeri anticipate».
Boris Johnson este ratacitu’ prin functii publice.