Summitul european extraordinar de miercuri: UE nu recunoaște rezultatul prezidențialelor din Belarus

Charles Michel, președintele Consiliului European, și dna cancelar Angela Merkel, a cărei țară deține preşedinţia semestrială a Consiliului European, au precizat în declarațiile lor de după summitul (virtual) al Uniunii de miercuri 19 august că membrii UE nu recunosc rezultatul alegerilor prezidențiale recente din Belarus și că, „în curând”, vor fi decise sancțiuni împotriva unui număr „substanțial” de lideri ai regimului Lukașenko „răspunzători pentru violențele, represiunile și fraudele electorale” comise la scrutinul din 9 august.

„Sprijinim ferm dreptul poporului Belarus de a-și determina propriul destin”, a insistat Charles Michel, subliniind unitatea deplină afirmată de cei 27 membri ai Uniunii în această chestiune.

„Cetățenii Belarus, a spus dna Merkel, știu ce vor… Acesta este motivul pentru care noi dorim o cale independentă pentru Belarus, în cadrul căreia condițiile politice să fie decise chiar de către această țară, într-o manieră pașnică și prin dialog”. Angela Merkel nu a omis să spună că Alexandr Lukașenko a refuzat să poarte o discuție telefonică cu domnia sa.

Este probabil un nou scrutin prezidențial în Belarus?

Întrebată dacă UE cere organizarea unor noi alegeri prezidențiale în Belarus, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a răpuns că populația țării respective trebuie să ceară un nou scrutin „liber și echitabil”. „Noi, a adăugat ea, susținem poporul belarus să-și aleagă drumul pe care-l doreşte”.

În opinia premierului polonez, Mateusz Morawiecki, în Belarus trebuie organizate noi alegeri prezidențiale, considerând că cele din 9 august „nu pot fi considerate juste, libere și democratice”. El a reamintit că, la cererea Poloniei, „cei 27” lideri europeni s-au pus de acord asupra implicării unor organizaţii internaționale, cum este OSCE, care „să susțină procesul de democratizare ” în Belarus, supervizând, spre exemplu, „pregătirea unor viitoare alegeri dacă situația va evolua în această manieră”.

Moscova, „îngrijorată” de amestecul străin în criza din Belarus

Moscova, a declarat șeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, într-un interviu acordat postului de televiziune „Russia 1”, „este preocupată de tentativele de utilizare a dificultăților interne” din Belarus pentru „a impune cetățenilor acestei țări proceduri pe care unii actori externi le consideră benefice pentru ei”. În opinia lui Lavrov, „nu este pentru nimeni un secret că aici este vorba de o chestiune de geopolitică, o luptă pentru spațiul post-sovietic”. Șeful diplomației ruse și-a exprimat speranța că cetățenii Belarus vor fi capabili să-și gestioneze propriile afaceri interne și nu vor fi dirijați de către cei care au unica nevoie de această țară pentru a stăpâni acest spațiu geopolitic în scopul promovării faimoasei logici destructive conform căreia ”ori ești cu Rusia, ori cu Europa”. Deși Lukașenko a declarat expres că respinge dialogul, Lavrov a afirmat că nu vede o lipsă de voință de dialog din partea autorităților de la Minsk și și-a exprimat „speranța că voință de dialog vor afișa și cei care, dintr-un motiv sau altul, nu sunt satisfăcuți de rezultatul recentului scrutin prezidențial”.

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW