Nu exista localitate din tara noastra, nici din lume, care sa nu aiba cel putin un monument istoric de valoare inestimabila, care ii contureaza istoria, personalitatea si frumusetea. Realizate in special din beton, dar nu numai (unele din bronz), curatarea acestor monumente trebuie realizata cu grija, astfel incat sa fie protejate impotriva oricarei distrugeri ireversibile.
Pentru procesul de restaurare monumente istorice nu trebuie folosite substante chimice, ci optat pentru un proces rapid, eficient si sigur, asa cum este sablarea umeda. Chiar si monumentele din metal, beton, caramida sau fibra de sticla pot fi curatate pastrandu-si integritatea si garantandu-i curatirea perfecta.
Ce metoda se foloseste pentru restaurarea monumentelor?
In cazul monumentelor istorice, nu este indicata sablarea cu nisip sau cu electrocorindonoidul, pentru ca poate fi destul de periculoasa, ci este indicata sablarea umeda – suflarea apei sub presiune asupra materialului ce urmeaza a fi curatat.
In primul rand, sablarea umeda nu distruge monumentul, astfel ca riscurile sunt zero. In plus, este un proces rapid, putand fi aplicat oriunde (daca este mobila). Un alt avantaj important este legat de faptul ca aceasta procedura este prietenoasa cu natura. Mai mult, in cazul monumentelor din metal, se include si un agent de inhibare a ruginii care este activ pe o perioada de 72 de ore, timp in care curatarea monumentului poate sa fie facuta fara niciun fel de probleme.
Preferata mai este si metoda de sablare cu nisip, mult mai potrivita in cazul monumentelor funerare. Din cauza faptului ca acest tip de monumente sunt in permanenta sub actiunea intemperiilor vremii, pe suprafata acestora pot aparea depuneri extrem de greu de indepartat prin metode clasice. Asadar, cruci din marmura, beton, bronz sau alte materiale, pot fi curatate de acum cu usurinta apeland la metoda sablarii.
Daca suprafata este delicata, se pot adauga si abrazivi speciali, precum soda (bicarbonatul de sodiu) si gheata carbonica pentru a curata suprafetele fragile. Acesti abrazivi sunt preferati in special pentru restaurarea prin sablare si reimprospatarea picturilor bisericesti, sau a ornamentelor.
Chiar si monumentele afectate de vopsea pot fi curatate rapid!
Tot cu ajutorul hidrosablarii, companiile specializate pot curata in siguranta si rapid monumentele afectate de vopsea sau graffiti. Jetul de inalta presiune elimina rasina sintetica, cauciuc clorurat, poliuretan sau rasina epoxidica, doar cu ajutorul apei, fara a fi adaugate solutii chimice.
In acelasi timp, in procesul de curatare vopsea, suprafata va fi deja pregatita pentru revopsire. Din punct de vedere al suprafatelor, hidrosablarea pentru curatarea vopselei se preteaza in cazul:
- suprafetelor din caramida (de la pereti de sustinere, pana la fatade);
- suprafetelor metalice (de la scari, la grinzi structurale si balustrade);
- autoturisme – indepartarea vopselei si a ruginii de pe caroseria autoturismelor de colectie;
- piscine;
- podele si pereti.