Cunoașterea unei limbi străine aproape că pare o condiție obligatorie pentru omul modern, care vrea să avanseze la locul de muncă, pentru cei care adoră călătoriile, dar și pentru cei care decid să se mute în altă țară. Spre deosebire de alte domenii sau specializări, învățarea limbilor străine se realizează cel mai rapid prin jocuri interactive, chiar și atunci când cursantul este adult.
Țineți totuși cont de faptul că materialele audio și video, precum și jocurile, chiar dacă sunt disponibile online, pe diferite platforme de self-learning, urmarea unor cursuri engleză, franceză, germană este cea mai recomandată variantă, mai ales atunci când este nevoie de dobândirea limbii străine cât mai rapid.
Care sunt cele mai potrivite jocuri interactive pentru fiecare tip de cursant?
Deși este vorba despre jocuri, acestea trebuie alese sau create de către un profesionist. De regulă, profesorii care predau cursuri engleză sau orice altă limbă străine adaptează tipologia jocurilor în funcție de nivelul de limbă, cursurile predate, precum și în funcție de necesitatea de învățare.
Spre exemplu, pentru un cursant care dorește perfecționarea limbii străine pentru a profesa în domeniul medical – medic sau asistent medical – profesorul de curs va crea jocuri interactive de rol, conversații între pacient și cadru medical, pentru fixarea terminologiei specifice. Dacă este vorba despre grupe de copii – preșcolari – atunci cursurile se vor desfășura în mare parte sub forma jocurilor.
Materiale audio – o modalitate eficientă pentru alternarea activităților în cadrul orelor de predare
Pentru a învăța rapid și corect limba străină, este necesară alternarea activităților. Prin urmare, ascultarea unui cântec, a unei conversații, a unei știri, reprezintă o activitate integrată cursurilor, care se poate transforma în activitate de “listening” – “ascultare”.
Alte materiale audio se axează pe fixarea cunoștințelor de gramatică și lexic, fiind corelate cu suportul de curs utilizat.
De asemenea, se pot utiliza și materialele video: atât copiii, elevii, cât și adulții sunt receptivi vizual, învățând mult mai rapid odată ce vizualizează. Astfel, pentru începători – copii, materialele video pot include jocuri, animale, sunete, culori, în timp ce pentru adulți materialele audio – tip jocuri de rol, sunt acum și urmărite, fiind mult mai facil de urmărit reacțiile, mimica, limbajul non verbal al participanților.
Cele mai populare jocuri interactive și educaționale pentru copii și adulți
Categoria jocurilor pentru predare – învățare limba engleză este potrivită pentru adulți, dar și pentru liceeni, elevi și copiii care au învățat să scrie, adaptate corespunzător vârstei acestora. Iată cele mai recomandate și populare jocuri de acest tip:
- Chestionare cu variante de răspuns;
- “Fill in the blanks” / “Completează spațiile libere”;
- Jocuri pentru dezvoltarea vocabularului: cartonașe cu litere, culori, expresii – materiale ce pot fi folosite pentru a crea povești, pentru a descrie activități;
- Jocul cu zaruri, cuburi: aceste materiale se pot crea inclusiv în cadrul centrului, pentru a adapta și mai bine resursele utilizate pentru fixarea cunoștințelor. Cuburile pot descrie diverse activități sau pot prezenta câte o expresie pe fiecare față: I like/I do not like; I want / I do not want și altele, pe cursanții le vor folosi pentru a crea propoziții.
Pentru a consolida tot ce studiezi la centrul de limbi străine, consultă-te cu profesorul și alege și alte activități utile. În afară de înscrierea la cursuri engleză, folosește-te de absolut tot ce ai la îndemână pentru perfecționarea nivelului de limbă străină: cântece, aplicații pe telefon, aplicații dedicate cursurilor străine.