Dovezile cu privire la abaterile şi la obstrucţionarea Congresului Statelor Unite sunt „copleşitoare”, iar comportamentul preşedintelui Donald Trump cu privire la Ucraine a compromis securitatea naţională americană, se arată în raportul Comitetului pentru Informații al Camerei Reprezentanților, publicat marţi şi preluat de CNN, potrivit b1.ro.
Raportul este împărţit în două segmente majore: unul dedicat presupusului şantaj făcut la adresa preşedintelui Ucrainei, iar al doilea este dedicat presupuselor încercări ale lui Donald Trump de a împiedica ancheta ce l-a vizat în ultimele luni – anchetă care era menită să determine dacă l-a şantajat pe preşedintele Ucrainei.
În privinţa Ucrainei, raportul concluzionează că: „Președintele s-a înscris pe acest parcurs (tentativa de şantaj – n.r.) în beneficiul propriei sale realegeri în funcţia de preşedinte, pentru a dăuna perspectivele electorale ale unui adversar politic (Joe Biden – n.r.) și pentru a influența viitoarele alegeri prezidențiale ale națiunii noastre în avantajul său”.
Alături de Donald Trump, mai sunt numiți ca și complici vicepreşedintele Mike Pence, Secretarul de Stat Mike Pompeo, precum şi şeful Cancelariei de la Casa Alba, Mick Mulvaney.
În privinţa obstrucţionării anchetei ce-l viza pe Donald Trump, raportul vorbeşte de o „campanie fără precedent”, adăugând că: „Într-adevăr, este greu de imaginat un caz de obstrucţionare mai clar şi mai complet decât cel demonstrat de preşedinte, de la începutul audierilor până acum”.
Concluziile au apărut într-un raport lung de 300 de pagini, fiind rezultatul mărturiilor a 17 martori şi care reprezintă un prim-pas în direcţia punerii sub acuzare a lui Donald Trump. Raportul nu recomandă punerea sub acuzare, însă oferă Congresului posibilitatea de a o face. Acest lucru va trebui făcut şi de Senatul american, care este dominat de Partidul Republican, din care provine Donald Trump.
Între timp, Casa Albă şi membri republicani din Congres (versiunea americană a parlamentului) au respins acuzaţiile, lucru ce indică o foarte probabilă susţinere a preşedintelui Donald Trump în perioada următoare.
În cazul în care Donald Trump va fi pus sub acuzare, el va fi al treilea preşedinte american aflat într-o astfel de situaţie. Primul a fost Andrew Johnson (în anul 1868), iar al doilea a fost Bill Clinton (în 1998). Amândoi au fost, însă, salvaţi de Senat – cum foarte probabil se va întâmpla şi în cazul lui Donald Trump.
Ce acuzaţii i se aduc lui Donald Trump
Președintele american este acuzat că a făcut presiuni asupra preşedintelui ucrainean să demareze o anchetă asupra lui Joe Biden, un foarte probabil adversar al său la prezidențialele din 2020.
În timpul conversației, Donald Trump i-ar fi făcut o „promisiune” lui Volodymyr Zelensky, încurajându-l să deschidă o investigație asupra lui Hunter Biden.
Discuția telefonică a fost, însă, interceptată de serviciile de informaţii americane și urmată de un denunț intern.
- De ce informaţii ar fi interesat Donald Trump cu privire la relaţia fiului lui Joe Biden cu compania energetică Burisma, din Ucraina
Hunter Biden (fiul lui Joe Biden) a fost criticat pentru faptul că a fost membru al comitetului de administraţie al companiei energetice ucrainene, Burisma Holdings, o companie cu legături directe cu Federaţia Rusă. Asta în timp ce Administraţia Obama (din care chiar tatăl lui Hunter Biden făcea parte) impunea sancţiuni economice Federaţiei Ruse pentru anexarea Pen. Crimeea şi pentru crearea de instabilitate în estul Ucrainei.
Ulterior, chiar fostul vicepreşedinte american Joe Biden a recunoscut public că l-a constrâns pe preşedintele Ucrainei de la acea dată pentru a-l concedia pe procurorul ucrainean care investiga corupţia din compania Burisma Holdings.