Economia mondială se află într-un moment de cumpănă, fără a ști ce ne așteaptă în următoarele luni, nu ani. Ea nu mai are răbdare să aștepte trecerea peste criza sanitară, în condițiile în care resursele se diminuează.
De aceea, pandemia a redus mult din rolul globalizării, statele fiind obligate să rezolve diversele probleme cu resursele proprii. Cel mai bun exemplu: criza de materiale sanitare, în condițiile în care o bună parte din acestea sunt produse în China.
În scurt timp, economiile personale se vor topi și tot mai mulți vor apela la ajutorul economic al statului, fie că el se numește România, Statele Unite sau Germania.
Într-o astfel de situație va fi lăsată concurența (capitalismul) să găsească cele mai bune căi de rezolvare sau statul își va amplifica rolul (socialism) prin creșterea prezenței sale în companii, sistemele de sănătate sau de cercetare?
Sistemul autoritar de conducere, comunist, din China este, poate, principala cauză a răspândirii epidemiei, prin ascunderea realității față de propriul popor și întreaga lume.
Coreea de Sud, Singapore sau Taiwanul sunt democrații capitaliste, nu țări conduse în mod autoritar, iar ele au răspuns cu succes la primul val al pandemiei.
Pentru a reporni cât mai rapid propriile economii, multe țări au anunțat că vor ridica restricțiile.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, declara recent că „dacă statele se grăbesc să ridice restricţiile, virusul s-ar putea reactiva, iar impactul economic ar putea fi mai grav şi prelungit”.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR, scria recent pe blogul băncii centrale că trebuie „să luptăm împotriva celor care ar dori să folosească pandemia actuală ca pe o altă «scuză minunată pentru socialism global»”.
Însă pandemia consolidează rolul statului dar și naționalismul. Evoluție socială cerută de populație pentru rezolvarea crizei. Există riscul, după trecerea crizei, ca multe guverne, inclusiv cele democratice, să nu renunțe la noile puteri obținute.
Multe țări și companii vor prefera să își scurteze lanțurile de aprovizionare, aducând producția mai aproape de țările unde au bazele.
Guvernele, companiile și societățile sunt obligate să își consolideze capacitatea de a face față perioadelor prelungite de auto-izolare economică.
Mergeti la muls vaci ca economia nu e de voi