De câteva săptămâni, Washington și Beijing sunt în plin război al acuzațiilor privind originea coronavirusului și maniera în care este tratată criza, exact în momentul în care experții cer un nivel de cooperare fără precedent pentru a face față acestei crize sanitare mondiale. Luni, 19 aprilie, pandemia Covid-19 a provocat moartea a cel puțin 160.685 de persoane la nivel mondial, de la apariția ei în decembrie în China.
Australia, transmite Radio France Internationale, a cerut duminică, 19 aprilie, declanșarea unei anchete independente asupra pandemiei Covid-19. China este în ultimele săptămâni sub focul criticilor în lume, atribuindu-i-se un posibil rol în apariția coronavirusului.
Piaţa din Wuhan, spun unii comentatori ai presei mondiale, a fost probabil o „poartă de ieșire” pentru virus, permițând trecerea lui de la animal la om. Piața respectivă a fost incriminată întrucât acolo s-ar fi vândut animale sălbatice vii. În context se reamintește de asemenea existența, la câțiva kilometri de piața din Wuhan, a unui Institut de virologie unde ar fi stocați virușii cei mai periculoși din lume, cum este cel al Ebola. Ziare americane, precum „The Washington Post” sau „Fox News”, care însă au citat surse anonime, au evocat posibilitatea ieșirii „accidentale” a virusului ucigaș din institutul mai sus menționat.
Donald Trump amenință Beijingul
„Este imposibil ca virusul să vină de la noi”, a declarat din nou sâmbătă directorul laboratorului incriminat, după ce dezminţiri similare a formulat și în luna februarie. Presiunea asupra autorităților din Wuhan se accentuează, remarcă RFI citând presa americană și europeană. Președintele francez Emmanuel Macron, președintele Donald Trump, dar și șeful diplomației britanice Dominic Raab au pus la îndoială transparența Beijingului privind actuala criză. Donald Trump merge până la a susține necesitatea ca China „să facă față consecințelor” în cazul în care se dovedește că ea a fost „științific responsabilă” de epidemie.