Primul ministru Edouard Philippe, însoțit de toți miniștrii implicați în lupta cu pandemia, a apărut joi la posturile franceze de televiziune și radio pentru a confirma că luni, 11 mai, Franța întră în prima fază a relaxării graduale a măsurilor severe instituite inițial, începând cu izolarea, pentru blocarea extinderii pandemiei cu Covid-19 și salvarea vieții celor deja contaminați.
Guvernul francez a optat pentru o ieșire din izolare „prudentă”, însoțită, începând de luni, 11 mai, de numeroase obligații din partea cetățenilor domiciliați în departamentele așa-numite „roșii”, unde virusul mai este într-o oarecare măsură activ. Patru regiuni, între care și cea a Parisului, sunt declarate „roșii”, în interiorul lor aflându-se o treime din populație. Au interzisă deschiderea parcurilor și a colegiilor. Practic, Franța este divizată în două. Gradual, și în departamentele „roșii” va urma, în săptămânile următoare, ieșirea treptată de sub alte restricții.
Justificarea guvernului
Premierul, ministrul Sănătății, presa franceză au prezentat ultimul bilanț al Direcției generale a Sănătății potrivit căruia, începând din 1 martie, coronavirusul a cauzat 25.087 decese. În ultimele 24 de ore, numărul noilor contaminați s-a redus până la 178, în comparație cu sutele înregistrate în perioade anterioare. Mai puțini infectați s-au înregistrat și în casele de bătrâni medicalizate, iar presiunea asupra serviciilor de reanimare continuă și ea să se diminueze (cu 186 pacienți mai puțin în ultimele 24 de ore). Totalul pacienților în aceste servicii a ajuns pentru prima oară sub 3.000.
Ministrul francez de Interne a anunțat cu același prilej că frontierele Franței rămân în continuare închise (excepție făcând circulația liberă a muncitorilor de la frontiere cu vecini europeni). O eventuală relaxare în acest domeniu nu este previzibilă înainte de luna iunie.
Deoarece virusul continuă să circule, determinând menținerea a patru regiuni în „roșu”, iar un departament (Mayotte) în izolare totală, primul ministru francez a subliniat necesitatea menținerii „vigilenței” și a amânării ieșirii la 11 mai din izolare, la fel ca în regiunile în „verde”. 32 departamente, cu 27 milioane de locuitori, rămân, astfel, după 11 mai, „sub control”. Premierul și ministrul Sănătății au anunțat trecerea la o testare „masivă” a persoanelor cu simptome ale coronavirusului, precum și a celor care au intrat în contact cu testați pozitiv.
Sunt menținute, paralel cu ieșirea din izolare și libera deplasare pe o rază de 100 km de la domiciliu, multe obligații personale: purtarea măștilor în transportul în comun (amenzi de 135 euro), documente speciale pentru deplasări în zonele mai mari de 100 km. sau în regiunile „roșii” justificate doar pentru motive profesionale și familiale imperioase.
În plan economic
Începând din mai, 400.000 întreprinderi, cu 875.000 locuri de muncă, își reiau activitatea, a anunțat ministrul Economiei, Bruno Le Maire, aflat lângă primul ministru la conferința de presă. Sunt implicate saloanele de coafură, magazine comerciale pentru confecții, încălțăminte, librăriile, florăriile. Nu încă barurile, cafenelele sau restaurantele. Se menține cât mai amplu posibil munca de la domiciliu, vor fi deschise centre comerciale sub 40.000 metri pătrați (cu excepția zonei Parisului). Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat că un milion de elevi revin, începând din 11 mai, în 80-85% din cele 50.500 instituții de învățământ.
O măsură excepțională: casele de bătrâni rămân în izolare totală și după 11 mai.
Un licăr de speranță pentru 1 iunie, când se întră în a doua etapă a ieșirii din izolare în Franța: „probabila” redeschidere a cafenelelor și a restaurantelor și reluarea cursurilor în licee.
By Bruno Le Maire from Evreux, France – bruno_le_maire, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=59813993