Sub titlul de mai sus, cotidianul strasbourghez de mare tiraj amintit comentează dezbaterile ce au avut loc miercuri în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg a Parlamentului European, cu accent pe modul în care s-a prezentat primul-ministru Viorica Dăncilă.
Încă de la primele cuvinte, relevă «Dernières Nouvelles d’Alsace» (DNA), Viorica Dăncilă «a dat tonul, spunând «Sunt aici cu tot respectul pe care vi-l port, dar eu respect de asemenea națiunea română pe care o reprezint aici» (textul autoarei comentariului – n.n.). Precum conservatorul ungar Viktor Orban, în urmă cu trei săptămâni, și la fel ca eurosceptica poloneză Beata Szydlo în urmă cu un an, relevă autoarea comentariului, primul ministru român a fost invitat la o dezbatere a Parlamentului European referitoare la statul de drept în țara sa. În opinia autoarei, motivele de neliniște nu sunt la fel de numeroase cum este în cazul Ungariei sau al Poloniei, dar ele există. Guvernul socialist român a întreprins o mare «reformă» a sistemului judiciar care preocupă intens Consiliul Europei (specializat în respectarea statului de drept), al cărui membru este și România. Problema care se pune este separația puterilor, dar și lupta împotriva corupției, obiectiv ce face parte din angajamentele statelor membre ale Consiliului Europei și Uniunii Europene.
Un raport parlamentar va fi prezentat în noiembrie
Șefa parchetului național anticorupție din România a fost destituită în luna iulie, sub presiunea guvernului. Acesta, relevă ziarul strasbourghez citat, pe baza datelor expuse de Viorica Dăncilă, nu a apreciat activitatea parchetului respectiv care, numai în 2017, a trimis în tribunale nu mai puțin de 1.000 de persoane, înre care trei miniștri, cinci deputați și un senator. Liderul social-democraților, condamnat pentru fraudă electorală și pus în cauză pentru deturnare de fonduri publice, face presiuni pentru modificarea legislației anticorupție pentru ca astfel să scape de pedeapsa. Legi în acest sens sunt pe cale să fie adoptate. «Legile nu sunt încă promulgate și este încă posibil ca situația să fie inversată» – aproape că a implorat-o Franz Timmermans pe Viorica Dăncilă, amândoi socialiști… Viorica Dăncilă, în opinia ziarului strasbourghez, a dat dovadă de mai multă suplețe în pozițiile expuse decât foarte ofensivul Orban… fără să uite totuși elemente din limbajul orbanian: «Am reținut elementele constructive din dezbatere, a spus premierul român, și voi ține cont de ele… dar văd că circulă numeroase informații false (despre România – n.n.) …Eu nu voi ignora vocea poporului meu», a avertizat ea. Autoarea comentariului din «Dernières Nouvelles d’Alsace» apreciază că dezbaterea referitoare la România a fost mai puțin tensionată decât în cazul Ungariei. În urmă cu trei săptămâni, vizita la Strasbourg a lui Orban a fost urmată imediat a doua zi după dezbateri cu adoptarea prin vot a textului unei rezoluții. În cazul României, un raport parlamentar va fi prezentat abia în noiembrie. Între timp, președintele român este așteptat în fața Parlamentului European, la Strasbourg, la finele lunii octombrie, pentru a ține un discurs în cadrul dezbaterilor PE privind viitorul Europei.