Un nou grup politic (al 9-lea), compus din 17 actuali și foști membri ai partidului președintelui Macron, Les Républicains En Marche (LREM), a fost anunțat oficial în Adunarea Națională a Franței. LREM pierde „la mustață”, cel puțin temporar, majoritatea absolută în camera inferioară a parlamentului Franței.
Noul grup se va numi „Ecologie, Democrație, Solidaritate”. În declarația sa politică, noul grup se prezintă a fi „independent”, „nici cu majoritatea, nici cu opoziția”. Printre membrii grupului figurează cunoscuți oameni politici, între care și fosta ministră socialistă pentru Ecologie, Delphine Batho, sau Cédric Villani, exclus din LREM deoarece și-a menținut candidatura la postul de primar al Parisului, deși partidul avea un alt candidat.
Odată cu crearea celui de-al 9-lea grup parlamentar – un record – LREM pierde 7 dintre membrii săi, ajungând la 288 deputați, în loc de 289 necesari pentru a avea majoritatea absolută. Analişti politici parizieni consideră evenimentul drept un „simbol puternic”, chiar dacă grupul LREM beneficiază de suportul celor 46 de deputați ai MoDem, partid de centru-dreapta.
Platforma politică a noului grup parlamentar
Noul grup, se precizează în declarația sa politică, înțelege să contribuie la realizarea „unei ambiții puternice de transformare socială și ecologică”…” Este un răspuns la urgenţa ecologică, modernizarea democrației, reducerea inegalităților sociale și teritoriale. Noi putem face mult mai mult și mai bine în Adunarea Națională”, au susținut deputații noului grup politic, în opinia cărora în „perioada de după Covid-19 nimic nu va mai fi ca înainte”.
Între cele 15 priorități ale acestor parlamentari, susținători inițiali ai lui Emmanuel Macron, figurează un plan de reindustrializare a țării, suveranitate și autonomie a țării, o reală transparență a vieții publice, restabilirea unui sistem de sănătate „robust”, reformarea sistemului de „fiscalitate a capitalului și a patrimoniului, un angajament în favoarea egalității între femei și bărbați”. (Niciodată un grup politic francez nu a avut atât de multe femei (65%).
Copreşedinţii grupului sunt fosta ministră a Ecologiei, Delphine Batho, și fostul candidat la primăria Parisului, Cédric Villani. Aurélien Taché și dna Emilie Cariou sunt delegați generali.
„Nu noi am trădat”
Acuzațiilor ce le sunt aduse membrilor noului grup parlamentar, Emilie Cariou, deputata din departamentul Meuse și delegat general al grupului, a declarat: „Nu noi am trădat. Dimpotrivă, credem că noi suntem cei care revenim la valorile noastre de la origine”. Deputata citată a acuzat atât grupul majoritar al formațiunii politice a lui Emmanuel Macron, cât și guvernul că „au trădat valorile macronismului”. Noul grup parlamentar, a spus Emilie Cariou, consideră urgentă promovarea unor proiecte vizând tranziția ecologică, favorizarea solidarității cetățenilor noștri. Deputata a recunoscut că nu este o bucurie să părăsești un grup parlamentar în care ai lucrat, dar reaminteşte că de la reforma sistemului de pensii (contestat cu proteste – n.n.) a intervenit o înăsprire, o diminuare a dezbaterii democratice… Iar când săptămâna trecută guvernul a prezentat un proiect de lege cu 30 de ordonanțe spre examinare în doar trei zile, nu a mai fost vorba de respect față de parlament”. Crearea acestui grup, a avertizat deputata citată, „ne va permite să fim mai prezenți în dezbateri, având în vedere mizele foarte importante pentru viitor, în special planul de relansare economică și viitoarele finanțări pentru securitatea socială și spitalul public… Noi considerăm, spre exemplu, că nu cei care muncesc trebuie să facă eforturi suplimentare pentru finanțarea spitalului public”.
O veste proastă pentru majoritate
Analiști politici locali consideră că, într-adevăr, nu este vorba de o veste bună pentru majoritatea din Adunarea Națională, dar „este o clarificare care poate avea avantajele sale”. Vocile disonante ce începuseră să fie auzite chiar în sânul grupului parlamentar LREM dispar și discursurile deputaților susținători ai lui Macron câștigă în coerenţă. Întrebarea este ce consecințe are crearea noului grup pentru președintele Emmanuel Macron. În actualul context, majoritatea prezidențială „rămâne solidă”, întrucât se bizuie pe sprijinul grupului de centru MoDem și pe deputații dreptei republicane care au votat pentru Emmanuel Macron președinte, așa-numitul grup „Macron compatible”. Macron are astfel un sprijin confortabil în acest moment critic în care trebuie construită societatea post-Covid.