Agenția spațială chineză (CNSA) – anunță „Les Echos” – are în plan, pentru perioada 2021-2023, 11 lansări, cu obiectivul de a plasa pe orbită și a asambla noua sa stație spațială capabilă să primească simultan 3 astronauți, în rotații de câte 6 luni. Ea va fi însoțită de un telescop cu mult mai puternic decât Hubble american. Viitoarea stație spațială chineză va conține 3 module.
Potrivit unor surse la care un ziarist de la „Les Echos”(Florian Maussion) a avut acces, orbita terestră va avea în curând noi locuitori. Iar „reședința” lor va fi marcată cu drapelul chinez. La începutul săptămânii trecute, responsabilul programului de explorare umană al Agenției spațiale chineze (CNSA), Zhou Jianping, a anunțat că asamblarea marei stații orbitale chineze Tiangong-3, al cărei prototip a fost deja prezentat în 2018, se va derula între 2021 și 2023. La o reuniune la Beijing, Zhou Jianping, citat de „SpaceNews”, a anunțat că lansarea modulului central, Tianhe, ce va servi drept loc pentru astronauți, ar putea avea loc la începutul anului viitor. Această primă etapă va fi apoi rapid urmată de un zbor cu echipaj uman și unul pentru realimentare.
11 lansări în doi ani
CNSA prevede, în total, 11 zboruri, eșalonate de-a lungul a doi ani, pentru a pune în orbită și a asambla cele trei module ale stației. Aceasta, cu o greutate de 66 tone, va fi mai modestă decât sora sa mai mare, Stația Spațială Internațională, a cărei greutate este de 400 tone. La bordul stației chineze se pot instala 3 astronauţi, iar rotările vor avea loc la șase luni. Stația va permite, la fel ca ISS, realizarea unor diverse experiențe științifice. Agenția spațială chineză prevede de asemenea anexarea unui telescop, denumit Xuntian, ce se va putea conecta cu stația în vederea unor operațiuni de mentenanţă și reparații.
Performanțe superioare
Rolul telescopului Xuntian este asemănător cu cel al celebrului Hubble, dar câmpul de observare va fi de 300 ori mai larg. Cu Xuntian „noi vom putea termina, de-a lungul a 10 ani, studiul asupra unor largi porțiuni din spațiu”, a subliniat Zhou Jianping.
Anunțurile de mai sus, în special privind timingul, nu au la bază hazardul, remarcă „Les Echos”. Ele intervin la câteva săptămâni după testarea reușită a unui nou model de rachetă Longue Marche 5 și a unui prototip de capsulă spațială pentru primirea unui echipaj. Acest eveniment a permis Chinei să se asigure definitiv în privința reușitei utilizării lansatorului greu Longue Marche 5. CNSA nu putea să se lipsească de Longue Marche 5, a cărui versiune foarte puternică este capabilă să pună pe orbită o încărcătură utilă de circa 22 tone, element indispensabil pentru asamblarea noii stații spațiale.
China, mai informează „Les Echos” tot din surse chineze, are în vedere și alte proiecte pentru realizarea cărora va avea nevoie de Longue Marche 5. În luna iulie, va fi lansată prima sondă chineză, denumită Tianwen-1, către Marte. Până la finele acestui an, China urmează să lanseze misiunea lunară Chang’e care va permite recuperarea unui eșantion de pe suprafață satelitului nostru. Precedenta misiune a permis, pentru prima oară, explorarea faţetei ascunse a Lunei.
Proorociri: peste cca. 4000 de ani statiile de pe orbita terestra vor fi ca niste orase spatiale. Luna va fi singura planeta colonizata de pamanteni in viitor cu hoteluri, restaurante, puburi etc.