George Floyd: Manifestațiile, omagiile se multiplică în întreaga lume

Manifestațiile în memoria afro-americanului George Floyd, ucis de polițiști americani, s-au multiplicat considerabil în ultimele zile, mai ales în actualul weekend. De la Washington la Sydney, Londra, Paris sau Bruxelles, protestele împotriva rasismului și a violenței forțelor de ordine par să nu ia sfârșit, bravând uneori interdicțiile impuse de autorități de teama coronavirusului.

În cazul uciderii lui George Floyd, relatează corespondenta RFI la Washington, situaţia este departe de a se fi calmat spiritele. În Statele Unite este așteptat un val mare de proteste antirasiste luni, când urmează să aibă loc, la Huston, funeraliile lui Floyd. Sâmbătă, la Washington, Minneapolis, la Miami, la Philadelphia, New York Seattle sau Los Angeles au avut loc uriaşe manifestații, continuate și duminică, cu participarea a zeci de mii de persoane, nu doar de culoare, purtând panouri cu portretele victimelor de culoare ale violențelor poliției sau cu sloganul „Black lives matter”.

La Paris, în pofida interdicției instituite de poliție în virtutea stării de urgență sanitare, mai multe mii de persoane (potrivit organizatorilor, peste 20.000) s-au adunat sâmbătă după-amiază în apropierea ambasadei americane situată nu departe de palatul Elysée. O altă manifestație a avut loc pe esplanada vecină cu Champ de Mars. Manifestații similare au avut loc sâmbătă și duminică în multe alte orașe din Franța împotriva violenței forțelor de ordine: Metz, Marseille, Lyon, Strasbourg, Limoge, Bordeaux, Nancy, Clermont Ferrand, Rennes, Beziers, Lille sau Rouen. Pe panourile purtate de manifestanți se putea citi: „NU, violențelor poliției”, „Viața negrilor contează”, „Dreptate pentru Adama Traoré”, numele unui tânăr francez de culoare mort în 2016 la sediul jandarmeriei în urma unei interpelări.

În Australia, transmit corespondenții agențiilor de presă, zeci de mii de persoane au manifestat sâmbătă și duminică în mai multe orașe ale țării, încălcând restricțiile impuse de lupta cu coronavirusul. La Sydeny, manifestanții au denunțat numărul mare de arestări și condamnări în rândul populației aborigene de-a lungul anilor.

În Regatul Unit, în special la Londra, au avut loc în ultima săptămână, culminând cu uriașele proteste de sâmbătă, numeroase adunări și marșuri, uneori marcate de incidente cu forțele de ordine, împotriva rasismului, fie el și „camuflat”. Duminică și în următoarele zile ale săptămânii viitoare, în Regatul Unit, la Bruxelles și Roma, la Florența și Catania au fost programate alte proteste mai ales împotriva violențelor poliției în special la Roma, Florența, Catania.

Agențiile internaționale de presă semnalează manifestații-ecou la asasinarea lui George Floyd și la Tokio, în Coreea de Sud, în Spania, Olanda, Germania, în țări latino-americane precum Mexicul, Columbia sau Brazilia.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW