13.9 C
București
luni, 17 mai

Lovitură dată de forța franceză antiteroristă Barkahne jihadiştilor Al-Qaida ce operează în Sahel

Doamna Floreance Parly, ministrul francez al Armatelor, a anunțat sâmbătă uciderea șefului istoric al grupului Al-Qaida din Maghrebul islamic (Aqmi), jihadistul Abdelmalek Droukdel, precum și a unor colaboratori apropiați ai săi, în cursul unei operațiuni derulate la 3 iunie în nordul statului Mali, aproape de frontiera cu Algeria, de forțe militare franceze angajate în cunoscuta acțiune antiteroristă Barkhane. Operațiunea a fost realizată de un modul de intervenție compus din elicoptere și trupe de la sol, sprijinite de aviație. Concret, lovitura ar fi fost dată de o dronă a forțelor militare aeriene, urmată de o operațiune heliopurtată. Bilanțul: 5 morți, respectiv Abdelmalek Droukdel și colaboratorii săi cei mai apropiați.

Lichidarea lui Droukdel poate provoca o „turnură”în războiul cu jihadiştii din Sahel

În raportul său privind operațiunea mai sus amintită, colonelul Frederic Barby, purtătorul de cuvânt al Statului Major al armatelor, a informat că a fost făcut și un prizonier, un terorist din grupul Aqmi, care s-a predat fără a se opune. Nu sunt cunoscute deocamdată identitatea sa și nici motivul modului în care s-a predat.

Surse africane locale spun că Abdelmalek Droukdel a fost o figură importantă și foarte influentă a jihadului din regiune, mentorul multor grupuri jihadiste din Sahel. El a reușit să obțină supunerea mai multor grupuri jihadiste active în Sahel, reunite, începând din 2017, în ceea ce este cunoscut ca Grupul de susținere a islamului și musulmanilor (GSIM). Moartea lui Abdelmalek Droukdel – un mare nume în Al-Qaida – este considerată inclusiv de către reputatele forțe militare franceze antiteroriste Barkhane „o lovitură simbolică puternică” dată de Franța în războiul din Sahel. Izolat în Algeria, Droukdel avea totuși importante capacități de finanțare a rețelelor saheliene și un adevărat rol de șef puternic, chiar dacă se spune că în ultima vreme începuse să fie contestat de alte grupări jihadiste din regiune. Moartea sa și a celorlalți colaboratori ai săi cu poziții importante în Al-Qaida, spun surse din serviciile franceze de informații, ar putea dezorganiza filiera saheliană jihadistă angajată acum într-o luptă acerbă de influență cu altă filială a Statului Islamic, EIGS, ce reunește alte grupuri jihadiste active, care revendică mai multe atacuri teroriste.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW