Cehia expulzează doi diplomați ruși

Guvernul Cehiei, a anunțat premierul Andrej Babiš la Radio Praga, a decis expulzarea a doi diplomați ruși, dându-le un răgaz de 48 ore pentru a părăsi țara. Decizia a intervenit după o recentă dezvăluire în presa cehă a unei întâmplări cel puțin suspecte: un agent rus a sosit în luna martie în Cehia având în bagaje o substanță toxică, cu scopul de a asasina personalități politice cehe care au adoptat decizii „puțin apreciate de Kremlin”. Autoritățile cehe nu au confirmat niciodată oficial această informație, dar trei oficiali din Praga au fost puși sub protecția poliției.

Ce știe premierul Andrej Babiš

Potrivit informațiilor și dovezilor primite de la serviciile cehe de informații, a declarat Babiš, toată afacerea s-a născut dintr-un conflict intern între funcționari ai ambasadei Federației Ruse din Praga. Unul dintre funcționari a transmis serviciilor de informații cehe o informație deliberat falsă referitoare la existența unui plan de agresiune ce vizează trei oameni politici praghezi.

Ministrul ceh de Externe, Tomáš Petříček, diplomația cehă au încercat să reglementeze situația în manieră discretă, dar partea rusă „nu a lăsat autorităților cehe altă soluție decât să-i declare pe cei doi diplomați ruși persona non grata”. Ministrul ceh de Externe a recunoscut că nu este exclus ca Moscova să adopte – cu titlu de reciprocitate – o măsură similară privind diplomați cehi în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al președintelui ceh Miloš Zeman a informat că președintele nu va face niciun comentariu referitor la acest incident. Este evident că el a afectat relațiile Cehiei cu Rusia și a impus o muncă suplimentar inutilă serviciilor cehe de informații.


Foto: By David Sedlecký – Own work, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=45037249

- PUBLICITATE -

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW