Mai izolat ca niciodată pe scena internațională, mai ales după deturnarea forțată a avionului Ryanair de pe ruta Atena-Vilnius, președintele Alexandr Lukașenko s-a aflat la sfârșitul săptămânii trecute în vizită la Soci, pentru a-l întâlni pe omologul său rus, Vladimir Putin. Iată-l, pentru a treia oară de la începutul acestui an, la „marele său frate”, continuând seria actelor de supunere. După ce l-a întâlnit în februarie, apoi în aprilie, vinerea trecută Lukașenko s-a deplasat din nou, de data asta la reședința de vară din Soci a liderului rus. Ca și la întâlnirile anterioare, vizita de vinerea trecută a fost fără „fanfaronadă”, deoarece de la realegerea sa frauduloasă la președinția Belarus, după arestarea a mii de manifestanți în acțiunile de protest de după scrutinul prezidențial, iar mai nou deturnarea unui avion civil aparținând altui stat pentru a pune mâna pe un opozant politic, Alexandr Lukașenko și-a consolidat statutul de „paria” în fața Occidentului.
Baia în Marea Neagră îl va costa scump pe Lukașenko
Sub focul criticilor europene și americane, Lukașenko a putut conta pe primirea „prietenească” la Vladimir Putin. „Sunt foarte mulțumit să vă revăd”, a declarat liderul rus primindu-l pe Lukașenko. Ba, mai mult, i-a promis oaspetelui său o baie în Marea Neagră.”Apa este acum din ce în ce mai caldă și cred că va contribui la un bun rezultat al întâlnirii noastre”, i-a adresat Putin omologului belarus. Evident că „afacerea Ryanair” a fost evocată prioritar, fiind cel mai „fierbinte” scandal în ultima săptămână. Lukașenko l-a asigurat pe liderul rus că i-a adus documente ce probează scenariul avansat de Minsk în deturnarea avionului Ryanair: alerta cu bombă ar fi fost cea care a impus deturnarea și forțarea aterizării la Minsk a avionului respectiv, la bordul căruia se aflau Roman Protasevici și logodnica să. „Mă înțelegeți?”, i s-a adresat Lukașenko lui Putin…”Are loc o tentativă de destabilizare a țării mele, la fel ca în 2020″, susținând că țările occidentale sunt de fapt cele care incită la astfel de acțiuni împotriva sa.
Vladimir Putin nu a avut rețineri în a-i promite tot sprijinul lui Lukașenko, dar nu puțini sunt cei care se întreabă acum care-i costul acestui sprijin. Liderul rus l-a evocat clar: el dorește realizarea de progrese în realizarea unui proiect drag lui, cel privind o uniune între Rusia și Belarus. Este bine știut că de ani de zile Rusia presează sub diverse forme în direcția realizării unei integrări economice și politice între cele două țări, proiect față de care până nu demult Lukașenko a manifestat totuși reticențe. Iată-l acum, „strâns cu ușa”, îl ascultă pe Vladimir Putin cum îl asigură că „vom atinge acest obiectiv pas cu pas, ținând cont de interesele Belarus și ale Rusiei… Progresăm încet, dar sigur în această direcție, cu rezultate concrete pentru cetățenii noștri”.
Dată fiind situația politică și economică aproape fără ieșire a Belarus și a lui Lukaşenko personal, analiști politici cunoscători ai modului de a acționa al Moscovei afirmă că Lukașenko riscă să accepte condițiile puse de gazda sa de la Soci. Baia în Marea Neagră de vinerea trecută, la Soci, riscă deci să-l coste foarte scump pe președintele Belarus.
Devenit un paria în ochii Occidentului nazist ( pentru ca face experimente medicale pe oameni fara voia lor, ii sperie si terorizeaza cu boli putin periculoase, ii inchide in case si orase devenite laqare de concentrare, vrea sa controleze structura si densitateapopu latiei pe planeta etc) Lukașenko se aruncă în brațele „stăpânului” de la Kremlin