13.5 C
București
vineri, 23 aprilie

„Le Figaro”: Europa, cufundată într-o mare dezordine vaccinală

Frustrate de dificultățile de aprovizionare cu vaccinurile pentru care Bruxellesul a încheiat contracte, unele țări europene au recurs la vaccinurile dezvoltate de Rusia și China, fragilizând – în opinia analiștilor occidentali citați de „Le Figaro” – strategia Uniunii Europene privind derularea unor campanii de anvergură a vaccinării contra Covid-19. În urmă cu două zile, Danemarca și Austria au anunțat că se vor alia cu Israelul pentru dezvoltarea și producerea vaccinurilor de nouă generație. Premierul israelian Benyamin Netanyahu a anunţat că va fi creat în acest scop un fond comun. Nu demult, Europa asista la începerea campaniei de vaccinare în Ungaria cu Sputnik V produs de Rusia și cu vaccinul chinez Sinopharm.

Că Austria și Danemarca își aplică o proprie strategie nu este o surpriză la Bruxelles. De câteva luni, cancelarul austriac, Sebastian Kurz, și dna prim-ministru a Danemarcei, Mette Frederiksen, își exprimă nerăbdarea în legătură cu întârzierea livrărilor de vaccinuri și lentoarea cu care ele sunt autorizate. Ne reamintim, la sfârșitul lunii ianuarie, la o videoconferință a „celor 27” lideri europeni, dna Frederiksen își exprima deschis neliniștea legată de întârzierea nejustificată a vaccinării: „Oamenii mor și vaccinurile nu sunt livrate”, a insistat ea. La începutul acestei săptămâni, Sebastian Kurz declara deschis că țara sa „nu va mai depinde exclusiv de Uniunea Europeană la producerea vaccinurilor de a doua generație”.

„Întârzierea livrărilor de vaccinuri AstraZeneca este devastatoare pentru campania de vaccinare din Polonia”, declara joi preşedintele Agenției poloneze a rezervelor materiale ale țării, Michal Kuczmierowski. În termeni severi, acesta a reproșat faptul că AstraZeneca nu i-a livrat cele 62.000 doze promise, motivele invocate nefiind decât „chestiuni de formalități”. În plus, Polonia nu a fost anunțată de această întârziere decât în ultimul moment.

„Această situație este absolut scandaloasă. Acest tip de practici este devastator pentru calendarul nostru de vaccinări”, a declarat Kuczmierowski la postul național de televiziune TVN24.

Polonia utilizează în prezent vaccinurile produse de AstraZeneca, de Pfizer și Moderna, trei vaccinuri aprobate de Uniunea Europeană. Michal Dworczyk, coordonatorul guvernamental al campaniei de vaccinare, a anunțat însă că guvernul de la Varșovia analizează de asemenea posibilitatea procurării vaccinului chinez Sinopharm.

AEM a început examinarea vaccinului SputnikV

Presa franceză a anunțat joi, citând un comunicat oficial, că Agenția europeană a medicamentelor (AEM) a început examinarea vaccinului rus.

SputnikV este utilizat deja de unele țări din Europa. Este un vaccin dezvoltat de centrul național rus de epidemiologie Gamaleya și aprobarea lui, spune „Dernières Nouvelles D’Alsace”, ar constitui o „etapă crucială” în vederea folosirii lui în Uniunea Europeană.”În urma unei eventuale aprobări de către AEM, a declarat Kiril Dmitriev, patonul Fondului suveran rus, care a contribuit la dezvoltarea vaccinului SputnikV, Rusia va fi în măsură să furnizeze, începând din iunie 2021, vaccinuri pentru 50 milioane europeni.

Sputnik V – eficacitate de 91,6%

Presa franceză reamintește că SputnikV a fost primit mai întâi cu scepticism în Europa occidentală, reproșându-se faptul că a fost dezvoltat în grabă și fără o mare transparenţă. De atunci, însă, vaccinul rus contra Covid-19 a convins experții. O aprobare a apărut în revista specializată „The Lancet”, la 2 februarie. Cercetătorii studiului din revista respectivă au explicat că SputnikV are o eficacitate de 91,6% împotriva formelor simptomatice ale Covid-19. „Rezultatele raportate de experți sunt clare și principiul științific al acestui vaccin este demonstrat”, au estimat profesorii britanici Ian Jones și Polly Roy, într-un comentariu anexat la rezultatele studiului publicat de „The Lancet”.

- PUBLICITATE -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WWW